Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako prežiť magnetickú rezonanciu, pokiaľ trpíte klaustrofóbiou

Magnetická rezonancia (MRI) je kľúčovým vyšetrením pri diagnostike sklerózy multiplex, ako aj pri potvrdení relapsu. Tým, ktorí ju nikdy nepodstúpili sa môže zdať hrozivá. Byť uzavretý v magnetickom tuneli, ktorý za pochodu vydáva ohlušujúci hluk a vyžaduje si úplnú nehybnosť tela znie odstrašujúco.

Obzvlášť to platí pre ľudí, ktorí musia podstúpiť diagnostiku s aj bez kontrastnej látky, prípadne pre tých, ktorí potrebujú nielen MRI mozgu ale aj miechy, pretože bez pohnutia v tuneli musia stráviť približne hodinu, niekedy až hodinu a pol. Len málo ľudí sa môže pochváliť touto schopnosťou. Ak vás MRI čaká prvýkrát, nepomôže vám ani fakt, že niektorí pacienti túto skúsenosť popisujú ako niečo, čo je priam nemožné vydržať.

Avšak nie je to pravda, aj dlhé MRI vyšetrenie sa vydržať dá a dokonca aj pre ľudí trpiacich klaustrofóbiou (strach z uzavretých priestorov) existuje niekoľko spôsobov, ako zvládnuť nepohodlie, ktoré vám pri MRI hrozí.

Bez zvuku

Extrémny zvuk magnetov vnútri tunela podobný bubnom je nemožné ignorovať. Dnes však na každom pracovisku dostanete poriadne slúchadlá, ktoré chránia sluch a zvuk tlmia. Niektoré novšie zariadenia dokonca ponúkajú slúchadlá aj s hudbou, ktorá vám pomôže relaxovať, len si treba vybrať vhodný typ a nebáť sa požiadať personál o zvýšenie hlasitosti, ak vás hluk magnetov stále rozptyľuje.

Ak hudbu k dispozícii nemáte, musíte použiť predstavivosť. Niekto sa od hluku dokáže úplne odpútať a nevšímať si ho, ale ak vám to nejde, možno ste postrehli, že MRI zvuky majú určitý svojský rytmus. Predstavte si napríklad, že ste na koncerte, a počúvate skutočné bubny a započúvajte sa do tohto rytmu.

Zíde z očí, zíde z mysle

Klaustrofóbia je jedným z najväčších dôvodov, prečo ľudia nedokážu zvládnuť MRI vyšetrenie. Byť zastrčený v tuneli a nehýbať sa je výzvou aj pre ľudí, ktorí netrpia úzkosťou z uzavretých a tesných priestorov.

Skúste si zo sebou priniesť šatku, ktorou si zaviažete oči. Ak si týmto spôsobom vyblokujete zrak, veľmi nemôžete otvoriť oči a vnímať, že priestor okolo vás je uzavretý a povrch tunela sa nachádza iba pár centimetrov od vašej tváre.

Na niektorých pracoviskách vás automaticky zabalia do deky alebo nemocničnej prikrývky, inde to robia na požiadanie. Možno sa vám to zdá zvláštne, ale byť pevne omotaný prikrývkou prináša so sebou istý komfort. Túto techniku používajú napríklad ľudia trpiaci nespavosťou, autizmom, či úzkosťou, aby sa im spalo lepšie.

Keď ste zabalený v prikrývke, necítite okolo seba nepríjemný a studený dotyk ležadla či tunela a tiež sa vám ťažšie pohybuje, takže je jednoduchšie ostať bez pohybu. Ak viete, že v zariadení kam na MRI chodievate vám deku nedajú, prineste si ju so sebou a pri neochote personálu sa skrátka vyhovorte na to, že vám tam býva zima a mimovoľne sa potom v tuneli trasiete, čo znižuje kvalitu vyšetrenia.

Meditujte a použite predstavivosť

Praktikovanie sebahypnózy, meditácie či iných relaxačných techník vnútri MRI tunela dokáže premeniť celú skúsenosť priam na festival pokoja. Príliš hlboké dýchanie nie je povolené, aby ste sa veľmi nehýbali, avšak aj obyčajné a plytké nádychy vás dokážu upokojiť, ak sa na ne sústredíte. Ak vám to nejde, skúste ich počítať, odpútate tak pozornosť od toho, čo sa deje.

Pomáhajú aj rôzne predstavy a vizualizácie, napríklad zlaté kruhy svetla, ktoré vás obkolesujú najskôr na nohách a postupne sa posúvajú vyššie po celom tele až skončia pri hlave a počas ich cesty si predstavujete, ako vás ich svetlo a teplo uvoľňuje.

Uvoľnite sa

Ak trpíte svalovými kŕčmi, MRI sa stáva problémom, nakoľko počas neho sa nemôžete hýbať a natiahnuť, aby ste kŕču uľavili. Je preto dobré sa trochu rozcvičiť, ponaťahovať a uvoľniť tesne predtým, než vojdete do tunela. Väčšinou vám na to zvýši trochu času v kabínke, kde sa prezliekate a odkladáte všetky kovové veci, čo máte pri sebe.

Pomáha aj podložiť si vankúš pod kolená, odľahčíte si tak spodnú časť chrbta a predídete kŕčom. Ak máte predpísané lieky na uvoľnenie svalstva, nezabudnite ich pred vyšetrením užiť. Dôležitý je tiež dostatok minerálov ako vápnik, horčík a draslík, dbajte preto na ich dostatočný príjem v strave (pomáha aj obyčajný banán).

Požiadajte o pomoc

Ak veľmi pochybujete o svojej schopnosti MRI zvládnuť, požiadajte neurológa, aby vám predpísal niečo na ukľudnenie. Nie je to hanba, ani známka slabosti a boli by ste prekvapení, koľkým pacientom anxiolytiká (liečivá proti úzkosti) pri MRI vyšetrení pomáhajú. Ak z rôznych príčin takéto lieky nechcete, alebo nemôžete užívať, skúste alternatívne možnosti, ako napríklad bylinky (medovka, levanduľa, valeriána, chmeľ, ľubovník či mučenka), homeopatiká či aromaterapiu.