Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Duchovné stretnutie klubu

Považskobystrický klub vyčleňuje júnovú schôdzku klubu na „cvičenie ducha“. Na túto akciu nám zapožičiavajú svoje priestory členovia Cirkvi adventistov siedmeho dňa v Považskej Bystrici. Posledný júnový pondelok, dvadsiateho piateho, sme sa stali ich hosťami. Veľká vďaka za organizáciu tohto podujatia patrí našej členke Eliške Bielikovej a kazateľovi CASD pánovi Pavlovi Moudrému za pekné slová.

Každý rok je venovaný inej myšlienke. Tento rok sme sa stretli, aby sme meditovali o skutkoch milosrdenstva. V úvodnom príhovore MUDr. Brežný vyzdvihol judo-kresťanské tradície Európy, Slovenska nevynímajúc. Pripomenul, že aj v tejto, pre nás mierovej, dobe je potrebné konať skutky milosrdenstva. Tieto skutky sú v dvoch rovinách – telesnej a duchovnej.

Milosrdenstvo je služba blížnemu, človeku, ktorý sa nachádza vedľa nás. Je nedobré si myslieť, že sa nás to netýka. Hocikto a hocikedy môže potrebovať skutok milosrdenstva, a ak ho budem rozdávať ja, môžem sa nádejať, že vo chvíli potrebnosti milosrdenstvo dostanem.

A keďže opakovanie je matkou múdrosti, zopakujme si ich.

  1. Skutky telesného milosrdenstva sú - Dávať jesť hladným. Dávať piť smädným. Prichýliť pocestných. Odievať nahých. Navštevovať chorých. Poskytovať pomoc väzňom. Pochovávať mŕtvych.
  2. Skutky duchovného milosrdenstva sú – Napomínať hriešnikov. Poúčať nevedomých. Dobre radiť pochybujúcim. Tešiť zarmútených. Trpezlivo znášať krivdu. Odpúšťať ubližujúcim. Modliť sa za živých a mŕtvych.

Kazateľ pán Pavol Moudrý hovoril o milosrdenstve, ktoré sa prejavuje skutkami láskavosti, štedrosti a lásky. Takéto milosrdenstvo prejavil Samaritán mužovi, ktorého zbili a nechali polomŕtveho (Lk 10, 30 – 35).

Mgr. Daniel Kimlička ukončil túto „teoretickú“ časť duchovného stretnutia uvedením šiestich krátkych filmových ukážok zo života, kde práve skutok milosrdenstva sa mnohonásobne vrátil tomu, ktorý ho v minulosti poskytol inému človeku v núdzi.

Po ukončení týchto filmových ukážok nie jeden z nás mal slzy v očiach. Tu sme si uvedomili, že je dôležité aj v tejto dobe, aby nebol človek človeku vlkom, ale človekom. Aby sme si uvedomili, že milosrdenstvo v nás a voči druhým, nás všetkých obohacuje! Aj taká „drobnosť“ ako je členstvo vo zväze, v klube. Veď toto je naša služba našim blížnym. Veď zdieľaná bolesť- je polovičná bolesť, vypovedaný problém – je polovičný problém. A je tu nádej, že spolu to lepšie a ľahšie zvládneme. A preto nezabudnúť: Sursum corda – hore srdcia!

MUDr. Branislav Brežný