Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kráľovnami jesene sú tekvice

Tekvica je bohatá na vitamíny A, C a B12 a rovnako je bohatým zdrojom draslíka. Považuje sa za zdravú potravinu s nízkym počtom kalórií: 100 gramov tekvice obsahuje len 13 kalórií.

Okrem toho, že je vynikajúco pomáha pri chudnutí, tekvica posilňuje steny nervových buniek a pôsobí upokojujúco ako prírodný liek na ukľudnenie. Upevňuje cievny systém, stimuluje štítnu žľazu, posilňuje imunitu, reguluje množstvo vody v tele, účinne upokojuje zapálenú pleť na tvári a pomáha vyliečiť akné.

Vďaka jemnej, sladkej, ľahko orechovej chuti z nej pripravíte celý rad delikátnych pokrmov. Od krémových polievok, omáčok, marmelád až po samostatné grilované pokrmy. Použiť ju môžete ako chutnú zdravú prílohu, ako prísadu zapekaných jedál či rizota.

Pripravte si s nami chutnú polievku z pečenej tekvice, ktorá nie len zasýti, ale aj zahreje.

Polievka z pečenej tekvice hokaido

polievka-z-pecenej-tekvice-hokaido

Suroviny:

  • 1 kg tekvice hokaido
  • 3 PL oleja Raciol výberový s chilli, paradajkou a bazalkou
  • soľ, korenie
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g tekvicových semiačok
  • žerucha na zdobenie pri podávaní

Postup:

  • Tekvicu ošúpte, zbavte vnútra a nakrájajte na približne rovnaké kúsky. Dajte na plech, pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte. Pečte vo vyhriatej rúre na 200º približne 30 minút, záleží podľa veľkosti tekvice. Tekvica musí byť úplne mäkká a mierne skaramelizovaná.
  • Upečenú tekvicu dajte do hrnca aj s výpekom, zalejte vývarom a mierne zohrejte. Potom polievku rozmixujte mixérom dohladka a nechajte prevrieť. Ak by bola polievka príliš hustá dolejte ešte vodu.
  • Na suchej panvici opečte tekvicové semiačka a posypte nimi polievku. Podávajte s čerstvou žeruchou a niečím chrumkavým. Buď opečenou slaninkou alebo slanými tyčinkami

Orechové rezance z tekvice

orechove-rezance-z-tekvice

Znie to ako recept, pri ktorom vás čaká miesenie cesta. Pravdou však je, že v ňom nenájdete ani štipku múky. Rezance si vyrobíte z tekvice samotnej. Očistíte jej šupku, na V-strúhadle ju nakrájate na tenké rezančeky a krátko ich v cedníku obvaríte v horúcej vode.

Čím dlhšie ich narežete, tým lepšie budú. Najvhodnejšie sú tie druhy tekvice, ktoré majú jemne vláknitú štruktúru. Ak takúto dobrotu za horúca posypete mletými orechami s cukrom, máte dobrotu, pri ktorej málokto uhádne čo je vo veci.

Vyskúšajte si to aj s hrudkovým tvarohom, makom alebo ovocným pyré. Tekvica akoby s nimi dokonale ladila. Najdôležitejšie je, aby ste ju vo vode iba obarili, nie uvarili. Musí zostať pevná.