Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Úvodník

Milí čitatelia,

opäť je tu ten čas príprav a radostného očakávania Vianoc... čas, keď vieme byť k sebe milší, lepší, štedrejší... a keď roku 2018 zostáva už iba pár dní v kalendári.

Dovoľte mi, aby som pre Vás „zhodnotila“, aký rok to bol pre Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) a aspoň v skratke spomenula zopár vydarených akcií:

Dňa 3. marca 2018 sa zväz už po štvrtý raz pripojil k cvičeniu roskárov, ich rodinných príslušníkov a podporovateľov v Českej republike – prijal pozvanie na „24-hod maratón so sclerosis multiplex“ = MaRS 2018. Úžasné bolo to, že maratón plný športu tento rok po prvýkrát prebiehal na Slovensku až v 5 mestách: v Bratislave, v Kalnej nad Hronom v Ružomberku, v Trnave a vo Vranove nad Topľou.

Valné zhromaždenie SZSM sa uskutočnilo v dňoch 16.-18.03.2018 v Ružomberku.

V Dudinciach v dňoch 18.-22. apríla 2018 sme zorganizovali 2. Medzinárodné stretnutie pacientov s SM. Naši esemkári spolu s členmi ROSKY Praha a Ostrava mali možnosť, okrem prednášok, cvičenia, jogy... absolvovať aj “tvorivé dielne s Fany”.

12. mája 2018 sme, v rámci Svetového dňa ľudí so sclerosis multiplex, v spolupráci s agentúrou A-medi management, v Bešeňovej zorganizovali Prvé celoslovenské stretnutie ľudí so sclerosis multiplex, ich rodín, priateľov a sympatizantov pod názvom “Spolu môžeme viac...”. Akcie sa zúčastnilo takmer 200 ľudí a asi 40% z nich prišlo na akciu SZSM po 1. raz.

Prvý júnový víkend 01.-04.06.2018 sme úspešne zorganizovali už 14. ročník Abilympiády SZSM 2018 a 7. ročník Medzinárodnej abilympiády SM, na Zemplínskej Šírave – hotel Chemes. Súťažnej prehliadky pracovných schopností a zručností ľudí s diagnózou SM sa celkovo zúčastnilo viac ako 190 účastníkov, z toho 95 súťažiacich esemkárov.

S veľkou radosťou sme prijali skutočnosť, že Konferenčný výbor EMSP - Európska platforma pre sklerózu multiplex, si za miesto konania svojej Konferencie v roku 2018 – v konkurencii viacerých krajín – vybral práve Slovensko. V Bratislave v hoteli Carlton sa vo štvrtok 7. júna 2018 konalo Výročné valné zhromaždenie EMSP a 8.-9. júna 2018 Výročná konferencia EMSP, organizovaná v spolupráci s našim SZSM.

Rekondičný pobyt SZSM spojený so školením predsedov, hospodárov a predsedov revíznych komisií sme zorganizovali na Zemplínskej Šírave v termíne od 19.-24.09.2018. Z jednotlivých klubov SM prišlo 15 predsedov, 12 hospodárov, 8 predsedov revíznych komisií, 7 doprovodov a 8 členov vedenia SZSM.

V dňoch 12.-14.10.2018 sme už po druhý raz pripravili veľmi úspešný edukačný seminár s názvom „Liečiť, cvičiť, stravovať sa pri SM (esemke)“ v Ružomberku, hotel Kultúra. V dňoch 16.-18.11.2018 sme tu tiež pripravili Edukačný seminár pre novodiagnostikovaných pacientov a Sekciu detí, ich rodičov a mládeže pri SZSM.

Milí priatelia, Váš záujem a veľká účasť na akciách, ktoré SZSM v roku 2018 zorganizoval, nás ubezpečili, že naša práca má zmysel a SPOLU sa nám podarilo to „Aby ľudia so sklerózou multiplex vyšli z domu a prišli medzi svojich!"

Na Vianoce pokoj v duši, šťastie, ktoré nič neruší,

keď príde tá tichá noc, ktorá ma veľmi zvláštnu moc.
Prajem Vám veľa lásky, požehnania,
nech sa Vám splnia najtajnejšie priania...

a v novom roku veľa sily, by ste zdraví dlho žili

zo srdca

Jarmila Fajnorová
Prezidentka SZSM