Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bolesti hlavy

Dátum: 11.03.2013
Autor: EWORKS.sk
Bolesti hlavy

Každý z nás vo svojom živote už na vlastnej koži zažil, čo je to bolesť hlavy. Hovorí sa, že keď hlava bolí to akoby celý človek bolel. 

Každý z nás vo svojom živote už na vlastnej koži zažil, čo je to bolesť hlavy. Hovorí sa, že keď hlava bolí to akoby celý človek bolel. Výrazne ovplyvní našu náladu, sme mrzutí, podráždení, naruší sa náš spánok, nedokážeme sa sústrediť na prácu, sú obmedzené naše rekreačné aktivity, osobný život.

Hoci bolesť hlavy nie je považovaná za príznak sklerózy multiplex, viac ako polovica pacientov trpí bolesťami hlavy v priebehu ochorenia. Skoro u štvrtiny pacientov môže byť bolesť hlavy ako prezentujúci príznak, to znamená , že sa vyskytuje ako prvý prejav sklerózy multiplex alebo môže sprevádzať atak. Bolesti hlavy môžeme rozdeliť na dve hlavné skupiny : primárne bolesti, ktoré sú síce nepríjemné, ale bezprostredne neohrozujú náš život, sem patrí migréna a chronické, tenzné bolesti hlavy a sekundárne bolesti hlavy, ktoré sú spôsobené postihnutím mozgu nádorom, infekciou, krvácaním alebo inou príčinou, ktoré by nás mohli ohroziť na živote.

Bolesti hlavy typu migrény sú charakteristické opakovanými záchvatmi intenzívnych bolestí hlavy, (najmenej 5 takýchto stavov v uplynulom období v trvaní 4 až 72 hodín) ktoré sú na jednej polovici hlavy, často pulzujúce, sprevádzané žalúdočnou nevoľnosťou, s pocitom na vracanie, vracaním, pacient je svetloplachý, vadí mu hluk. Niektorí pacienti majú tzv. predzvesť migrény (auru), to sú prchavé príznaky, najčastejšie zrakové (iskriace obrazy po ktorých nasleduje bolesť hlavy. Vyvolávajúce faktory: stres, fyzická námaha, nedostatok spánku, alebo zmena spánkového režimu, zmena počasia- tlaku vzduchu, nadmerné teplo a vlhkosť prostredia, niektoré jedlá (čokoláda, citrusy, niektoré tvrdé syry, orechy), alkohol (červené víno), niektoré vône alebo zápachy, blikavé svetlo, hormonálne faktory (menštruácia).

Lieky, ktoré ordinuje odborný lekár, môžu aspoň zmierniť ťažkosti, potrebné je užiť ich hneď v začiatku. Niekedy lieky nepomáhajú, úľava sa dostaví ak pacient môže „zaliezť“ do tichej, tmavej miestnosti, ľahnúť si, pretrpieť a prespať akútnu bolesť.

Výskyt migrény je v bežnej populácii okolo 13%, v súbore pacientov so sklerózou multiplex je výskyt vyšší, až 25%. Migréna sa častejšie vyskytuje u žien, v produktívnom veku, znižuje kvalitu života, znižuje výkonnosť v práci, v škole, viac ako tretina pacientov má také silné záchvaty bolesti, že musí ležať. Skúste vyplniť nasledujúci dotazník a zistíte ako veľmi ovplyvňuje migréna vaše každodenné aktivity.

Iným druhom akútnych bolestí hlavy je tzv. neuralgia trojklanného nervu. Hoci je zriedkavá, vyskytuje sa u pacientov so sklerózou multiplex častejšie ako v ostatnej populácii. Neuralgia trojklaného nervu (trigeminus) je veľmi intenzívna, prudká, bodavá, bolesť v určitej oblasti tváre. Trojklaný nerv je jeden z 12 hlavových nervov, jeho úloha je predovšetkým senzitívna : sprostredkuje vnímanie citlivosti. Hlavný jeho kmeň sa rozdeľuje do troch vetví a tieto inervujú príslušnú časť tváre:

  1. vetva : oftalmická inervuje oko, viečka, čelo a prednú časť hlavy
  2. vetva maxilárna: inervuje hornú peru, horné zuboradie, dolné viečko a nos
  3. vetva: mandibulárna: inervuje dolnú peru, dolné zuboradie, časť jazyka, bradu, časť
  4. ušnice.

Bolesti bývajú prudké, prekvapivé, akoby úder elektrickým prúdom, môžu trvať niekoľko sekúnd, až minúty, v opakujúcich sa epizódach. Spúšťacie faktory sú rôzne, najčastejšie chlad, alebo teplo, žuvanie potravy. Neuralgia trojklaného nervu u sklerosis multiplex býva v priamom vzťahu k ochoreniu, predpokladá sa demyelinizačné ložisko uložené v oblasti mozgového kmeňa, v oblasti jadier tohto nervu. Liečba, nie vždy úspešná, patrí do rúk odborníka.

Najčastejším typom bolestí hlavy sú tenzné bolesti. Na rozdiel od migrenóznych bolestí hlavy bolesť nie je taká intenzívna, nie je pulzujúca, charakteristické sú tu tupé bolesti hlavy, obyčajne obojstranné, tlakové alebo pocit rozpínania v hlave spojené často s únavou a predchádzajúcim stresom. Bolesti nie sú sprevádzané žalúdočnou nevoľnosťou, svetloplachosťou. Môže, ale nemusí byť svalové napätie v oblasti šije a ramien ako aj v oblasti očných a tvárových svalov. Medzi príčiny týchto bolestí hlavy patria predovšetkým stresy, konfliktové situácie, úzkosť, depresia, iné emočné vplyvy, poloha hlavy a nefyziologické postavenie krčnej chrbtice, ale aj krátky spánok, škrípanie zubami, preťažovanie si očí pri zlom osvetlení, dlhodobá práca pri počítači a mnohé iné.

Tenzné bolesti hlavy môžu byť chronické (vyskytujú sa viac ako 180 dní v roku), môžu byť kombinované s migrenóznymi bolesťami hlavy.

Okrem spomínaných bolestí hlavy môžu byť bolesti hlavy spôsobené určitým jedlom alebo pitím:

Bolesť hlavy po konzumácii určitej potravy: čokolády, vyzretých syrov, orieškov, cibule, sójovej omáčky, octu, rôznych dressingov, pečienky, morských živočíchov, v spojitosti niektorých konzervačných činidiel.

Bolesť hlavy po požití vitamínov: môže byť po nadmernom požití vitamínu A, je to syndróm akútnej hypervitaminózy A. Bolesť je lokalizovaná za očami a vpredu hlavy, môže byť žalúdočná nevoľnosť.

Bolesť hlavy z hladu: vyskytuje sa medzi jedlami, alebo pred jedlom, je spôsobená nízkou hladinou cukru v krvi a rozšírením ciev.

Syndróm čínskej reštaurácie: bolesť hlavy je spôsobená glutamátom (monosodium glutamát) a vyskytuje sa až u 30% ľudí, ktorí jedia čínske jedlá.

Bolesť hlavy “po opici“: bolesť hlavy po nadmernom požití alkoholu, je bodavá. Rozpínavá, často s pocitom na zvracanie. Je spôsobená zúžením ciev, opuchom mozgu, poruchou regulácie metabolizmu vody a elektrolytov. Na Záhorí v Skalických búdach majú napísané desatoro ako správne piť červené víno, aby hlava nebolela. Jedno pravidlo hovorí, že každý pohár vína sa má zapiť pohárom vody, a verte mi, funguje to.

Nemožno vymenovať všetky príčiny bolestí hlavy, bolesť hlavy sprevádza mnohé ochorenia, na druhej strane môže byť bolesť hlavy spôsobené aj nadmerným požitím liekov.

Samozrejme, keď nás bolí hlava, ako prvé siahneme po dostupnom lieku, ktorý bolesť utíši, nerozmýšľame hneď nad príčinou bolestí. Ak skutočne ide o primárnu bolesť hlavy, môžeme takto postupovať. Sú však situácie, keď by sme pri bolestiach hlavy mali čo najskôr navštíviť odborníka, ktorý, aj s pomocou pomocných vyšetrení, rozhodne o správnej diagnóze.

Odborníka by ste mali vyhľadať

  • ak ste doteraz bolesti hlavy nemali a zrazu sú pravidelné, opakujúce sa
  • ak intenzita a charakter bolestí hlavy je taký ako ste doteraz nemali
  • bolí vás celá hlava
  • bolesť je stále silnejšia
  • bolesti hlavy sa bez príčiny opakujú
  • ak bolesť hlavy trvá nepretržite viac ako týždeň
  • ak bolesť hlavy neprechádza po použití bežných voľnopredajných analgetík
  • ak sa vyskytujú aj iné príznaky : zvýšená teplota, vyrážky , stuhnutosť krku
  • bolesti hlavy sú sprevádzané neurologickými príznakmi: stŕpnutie končatín,závraty, poruchy videnia, oslabnutie končatín, poruchy rovnováhy
  • ak sa súčasne vyskytujú zmeny osobnosti alebo spomalené myslenie
  • ak sa bolesť hlavy objaví po úraze hlavy
  • bolesť hlavy vám prekáža pri výkone bežných povinností

Porozmýšľajte sami, čo je príčinou vašich primárnych chronických bolestí hlavy, čo by ste mohli sami zmeniť, ako upraviť váš denný režim, možno by to prinieslo úľavu. Samotné lieky nie vždy sú účinné, rozpoznanie vašich stresových faktorov a možnosť predchádzať im môže zmierniť vaše ťažkosti :

Dbajte na

  • pravidelný spánok v prirodzenej polohe. Poloha na bruchu môže viesť k napätiu krčných svalov
  • seďte rovno, nehrbte sa. Mnohí z vás pre obmedzenú pohyblivosť, väčšinu dňa presedia či už na stoličke, alebo vozíku. Trpí krčná chrbtica, oslabené krčné svalstvo neudrží hlavu , hlava prepadá dopredu, „visí“ na hrudníku.
  • Dýchajte zhlboka, v priebehu dňa niekoľko krát si zopakujte relaxačné dýchacie cvičenia.
  • Niekedy bolesť hlavy zmiernia studené obklady na čelo alebo krk, inému úľavu prinesie horúca sprcha.
  • Upravte si stravovacie návyky . obmedzte pitie kávy, alkoholu., nefajčite! Primerane soľte.
  • Vyhýbajte sa jedlám, ktoré u vás provokujú bolesť hlavy.
  • Mierna masáž bolestivých miest, alebo len tlak na ne, čo si môžete urobiť aj sami, zmierni bolesti hlavy.
  • Vhodné sú rôzne cviky na uvoľnenie krčnej chrbtice, na spevnenie krčného svalstva. Môžu to byť strečingové cviky, alebo jóga.

Na záver: zmiernite životné tempo, vyhýbajte sa stresom a usmievajte sa. Uvoľnené svaly nedajú šancu bolestiam hlavy.

MUDr. Ľubica Procházková , PhD

MIDAS (Migraine disability Assessment Programme) dotazník

  • Koľko dní za posledné tri mesiace ste nešli do práce alebo školy pre bolesti hlavy
  • Koľko dní za posledné tri mesiace bola produktivita vašej práce alebo v škole redukovaná
  • na polovicu pre bolesti hlavy. (Nezapočítajte dni, keď ste neboli v práci z predošlého riadku.)
  • Koľko dní za posledné tri mesiace ste sa nevenovali domácnosti pre bolesti hlavy
  • Koľko dní za posledné tri mesiace bola redukovaná vaša práca v domácnosti na polovicu
  • a viac pre bolesti hlavy (Nezahrňte dni z predošlého riadku)
  • Koľko dní za predošlé tri mesiace ste museli vynechať vaše aktivity s rodinou, priateľmi pre bolesti hlavy

Vyhodnotenie

I. Ľahké alebo žiadne zneschopnenie 0-5
II. Mierne zneschopnenie 6-10
III. Stredné zneschopnenie 11-20
IV. ťažké zneschopnenie Viac ako 21

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.