Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

15. Národná konferencia Unie Roska

Dňa 6.10.2017 sa uskutočnila 15. Národná konferencia Unie Roska v Olomouci so sloganom: „Místo pro kvalitní život s roztroušenou sklerózou“, kde sme boli pozvaní českou Unie Roska.

Večer pred konferenciou sme sa zúčastnili stretnutia s predsedníčkou Unie Roska RNDr. Kamilou Neplechovou PhD., na ktorom sme rozprávali o plánoch spoločných aktivít a akcií v roku 2018.

Konferencia sa uskutočnila v umeleckom centre univerzity Palackého – Konvikt. Zúčastnil sa na nej Prof. MUDr. Jan Mareš PhD., ktorý sa zmienil, ako ho teší stretávať sa s pacientmi mimo ordinácie, v príjemnejšom prostredí a priateľskej atmosfére. Vo svojej prednáške sa venoval komplexnej starostlivosti o pacientov v centrách a o plánoch do budúcna, kde by centrá úzko spolupracovali so špecialistami z iných odborov, ako sú urológia, oftalmolológia, reumatológia a pod.

V ďalšej časti konferencie informovala MUDr. Tereza Svrčinová o nových liekoch SM, možnosti novej prelomovej liečby SM, ktorá prichádza pre pacientov s primárne progresívnou formou v podobe Ocrelizumabu.

MUDr. Zuzana Malejčíková PhD. sa vo svojej prednáške venovala pacientom, ktorí sú vyššieho veku a liečbu nemajú, a konštatovala, že azathioprín a kortikoidy majú stále miesto v liečbe SM.

MUDr. Vladimíra Sládková PhD. sa vo svojej prednáške venovala tehotenstvu v SM a menopauze.

Konferencie sa zúčastnila aj predstaviteľka z Poľska Ligia Jamer – Towarzystwo Chorych na Stwardnienia Rozsiane, ktorá predstavila organizáciu.

Účastníkov tiež pozdravila Elisabeth Kassilingam, riaditeľka European Multiple Sclerosis Platform a Kateřina Bémová z NF Impuls.

Celý program bol ukončený prehliadkou Chrámu sv. Václava s organovým koncertom.

Bc. Monika Vaľková, členka VR SZSM