Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

14. Abilympiáda SZSM 2018 a 7. Medzinárodná Abilympiáda SM

Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) aj tento rok pripravil pre ľudí s diagnózou sclerosis multiplex a ich doprovody už 14. ročník Abilympiády SZSM 2018 a 7. ročník Medzinárodnej Abilympiády SM, ktorá sa už tradične s veľkým úspechom uskutočnila prvý júnový víkend - 01. až 04. júna 2018 na Zemplínskej Šírave – hotel Chemes.

Súťažnej prehliadky pracovných schopností a zručností ľudí s diagnózou sclerosis multiplex sa spolu zúčastnilo viac ako 190 účastníkov. Súťažiacich esemkárov bolo pôvodne prihlásených 109, ale nakoľko esemka je chorobou tisícich tvárí, nakoniec súťažilo „iba“ 95 esemkárov, z toho zo Slovenska 69, z ČR 16 a Maďarska 10. Súťažiaci si mohli vybrať z 26 súťažných disciplín (súťažilo sa v 25. disciplínach 26. bola MONO disciplína), ich zoznam a podrobný rozpis organizátor každoročne už začiatkom roka uverejňuje na webovej stránke SZSM www.szsm.sk. Koordinátorkou Abilympiády bola prezidentka SZSM Jarmila Fajnorová, pre ktorú je Abilympiáda srdcovou záležitosťou.

Program akcie začínal už v piatok popoludní registráciou účastníkov a ubytovaním. Po večeri sa pokračovalo úvodným – uvítacím - spoločným stretnutím s inštrukciami, s prezentáciou firiem a spoločností: Spig, Kúpele Dudince, Velcon so spoluprácou AV Mobilita a spol.Natural s.r.o, spol. LR prednášal o zdravej výžive a doplnkoch k zdravej výžive .

Do tomboly prispeli kúpele Dudince, Kúpele Turčianske Teplice, hotel Chemes s víkendovými pobytmi. Všetkým, ktorí prispeli do tomboly srdečne ďakujeme.

V sobotu po raňajkách sa básňou od Kamila Peteraja“ Breviar lásky“, ktorú zarecitovala Anka Remecová, začal prvý súťažný deň. Nasledovali príhovory hostí z ČR, Maďarska a majiteľa hotela Chemes p. Kudroča. Abilympijskou prísahou, ktorú za všetkých súťažiacich zložil Matej Galiniak, boli „odštartované“ jednotlivé súťažné disciplíny podľa rozpisu, ale ešte predtým rýchlo spoločná fotografia do časopisu Nádej. Kto nesúťažil mohol si oddýchnuť pri masáži, ktorú robili žiaci zo Strednej zdravotnej školy v Michalovciach. Deň skončil spoločným večerom, kde bola vylosovaná tombola a potom už nasledovala diskotéka s DJ Damo a Maco.

V nedeľu po celý deň pokračovala ďalšia vlna súťaží v zmysle rozpisu, dominovali najmä „Studená kuchyňa“ a „Cukrárstvo“. Večer nasledoval kultúrny program, v ktorom vystúpili FSS ONDAVČANKA a prítomným prišla zaspievať aj finalistka folklórnej televíznej šou „Zem spieva“ Martina Ťasková. Po kultúrnom programe prišlo na rad slávnostné vyhlásenie víťazov jednotlivých súťažných disciplín, ktorí boli odmenení diplomom a praktickou vecnou cenou. Slávnostná nálada pokračovala „recepciou“ (vlastnoručne naaranžované studené misy a s fantáziou vyzdobené sladké torty chutili vynikajúco) a gradovala tanečnou zábavou – do tanca, na počúvanie i na želanie hrali hudobná skupina Bikaver.

Účastníkmi aj tentokrát mimoriadne pozitívne hodnotená akcia končila v pondelok raňajkami, lúčením sa navzájom a odchodom domov.

Beáta Kuracinová, členka VR SZSM