Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako žiť s esemkou

Dátum: 11.03.2013
Autor: EWORKS.sk
Ako žiť s esemkou

Desatoro zápasu so sklerózou multiplex.

Desatoro zápasu so sklerózou multiplex.

  1. Buďte realistický.

    Dozvedeli ste sa diagnózu, je to šok. Zvykáte si na to, že vaše telo neposlúcha, že vás zradilo, že máte chorobu. Môžete sa ľutovať, prečo práve vy, budete depresívny, zanevriete na všetkých, na tých, o ktorých si myslíte, že sú zdraví. Osud vám nepraje. Skúste sa v tomto stave zastaviť a povedať si: beriem tento svoj stav na vedomie, život ide ďalej, treba s tým niečo robiť! Doprajte si čas a priestor tomu, aby ste prijali zmenu. Potlačte na chvíľu strach, obavy z budúcnosti.Reálne zvážte svoje možnosti, buďte k sebe úprimný, nikto vás tak nepozná, ako vy sám. Nemá zmysel protiviť sa tomu, čo je nevyhnutné. Spomaľte, prijmite to a budete šťastní.

  2. Začínate zápas.

    Nie boj, lebo bojujeme s nepriateľom, čo vyžaduje negatívnu energiu. Zápas vyžaduje našu aktivitu, mal by nás nabiť pozitívnou energiou. Získajte čo najviac informácií o svojom ochorení, o možnostiach liečby, o životospráve, o všetkom, čo by mohlo zlepšiť váš zdravotný stav. Čítajte, konzultujte, raďte sa a hlavne: počúvajte svoje telo.

  3. Spomaľte, šetrite sa, naučte sa odpočívať.

    Ale na druhej strane: k udržaniu pohybu je nutný pohyb, preto cvičenie by malo byť samozrejmosťou v denných aktivitách.

  4. Naučte sa milovať svoje telo,

    aj keď nepracuje, tak akoby ste si to predstavovali. Učte sa veriť sami sebe. To vám umožní pochopiť, ako žiť. Myslite pozitívne, vaše myslenie ovplyvňuje vaše telesné pocity. S pozitívnym myslením rýchlejšie a lepšie vyriešite vaše problémy. Pozitívne myslenie a konanie sú nepriatelia smútku.

  5. Buďte opatrní.

    V priebehu ochorenia možno vaša chôdza bude pomalšia. Snažte sa chodiť opatrne, bezpečne, aby ste predišli úrazom. Ak je potrebná opora, presvedčte svoju myseľ, že palička je kamarátka a vozík vám znova rozšíri vaše obzory.

  6. Šetrite svoju energiu.

    Skleróza multiplex je sprevádzaná únavou. Ste nešťastní z toho, že zrazu nedokážete riešiť naraz viac problémov ako predtým ? Zostavte si poradie dôležitosti a postupujte podľa zoznamu. Potom vám zostanú len dokončené úlohy.

  7. Stanovte si reálne ciele, čo chcete dosiahnuť a v akom časovom horizonte.
  8. Spoznajte svoje práva.

    Oboznámte sa so Zákonmi sociálnej starostlivosti, o možných podporách, o možnostiach liečby, kúpeľnej liečby a ďalších iných výhodách.

  9. Neizolujte sa!

    V začiatku ochorenia, môžete mať pocit, že vám ostatní nerozumejú, že sa na vás hnevajú, keďže vaša aktivita poklesla. Máte pocit, že potrebujete byť sám. Nedopustite, aby sa to stalo dlhodobo. Rozprávajte sa, komunikujte, hovorte o svojich pocitoch s príbuznými, s priateľmi, s osobami rovnako postihnutými. Nájdite si svoju bútľavú vŕbu. Naučte sa pozerať na veci z nového zorného uhla. Zmena perspektívy možno prinesie úplne nový svet príležitostí, spoznáte nových, vzácnych ľudí.

  10. Nevzdávajte sa

    Už viete nielen vašu diagnózu, ale naučili ste sa s touto chorobou žiť. Nevzdávajte sa, život so sklerózou multiplex síce niekedy ťažký, bolestný, ale je aj tak krásny, váš, jedinečný. Život je preto, aby sa žil! Pokúste sa byť spokojní sami so sebou, takí akí ste. Jedineční!

Ľubica Procházková

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.