Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Alternatívna medicína

Dátum: 11.03.2013
Autor: EWORKS.sk
Alternatívna medicína

Regenerácia fyzického a duševného zdravia

Regenerácia fyzického a duševného zdravia

Častá disharmónia v súčasnom živote a spôsobe života väčšiny ľudí spôsobuje stresy a s nimi prichádzajúce nežiaduce civilizačné ochorenia, ktoré nám znepríjemňujú život. Je mnoho možností ako si v tomto uponáhľanom, hektickom a stresovom spôsobe života nájsť riešenia na harmonizáciu osobnosti a vylepšenie svojho fyzického i duševného zdravia. Každý z nás je individualita sama o sebe a sám najlepšie vie, čo je preňho najvhodnejší spôsob na nájdenie vnútorného duševného uspokojenia a zároveň zlepšenie fyzickej kondície.

Tých možností sa nám v súčasnosti naskytuje neskonalé množstvo. Od rôznych cvičení, ktoré vám ponúkame aj v našom časopise, cez masáže, liečebné a rekondičné pobyty, meditácie, čítanie pozitívnej literatúry a mnohé ďalšie iné činnosti.

V čomkoľvek si môžeme nájsť niečo dobré pre seba. Dôležité je však vždy zaujať k tomu pozitívny postoj a myslenie, ktorý sa potom odzrkadlí v našom myslení, správaní a tým pádom aj v zlepšení nášho zdravotného stavu.

Dnes vám ponúkame a niekoľkými základnými informáciami priblížime jednu z možností, o ktorej ste už možno počuli. Ide o čínske cvičenie, ktoré je na Slovensku pomerne veľmi populárne a na niektorých miestach aj rozšírené.

Tchaj-Ťi Čchüan

Patrí medzi najúčinnejšie staroveké čínske bojové umenie, prostredníctvom, ktorého možno úspešne zvládať napätie. Vzniklo v 17. storočí, je však dedičstvom omnoho starších bojových techník. Z bojového umenia sa v Číne postupne vyvinul systém cvičení zdokonaľujúcich zdravie. Práve preto je teda vhodné pre starších ľudí, ale aj pre fyzicky slabších jedincov. Je veľmi vyhľadávaným druhom aktívneho odpočinku.

Tchaj-Ťi – tradičné čínske cvičenie, často označované ako zdravotné cvičenie sa využíva na predchádzanie a liečbu ochorení. Má pozitívne účinky na zdravie a celkovú telesnú kondíciu. Tchaj-ťi čchüan preberá mnoho z čchi-kung – jeho prácu s telom, s energiou a s mysľou. Majú spoločný aj historický prístup k človeku, ktorého chápu v spojitosti s vesmírom.

Čchi-kung – je staré čínske umenie pestovania života, zachovania dlhovekosti a nesmrteľnosti. Súčasnému človeku čchi-kung odkrýva perspektívu dosiahnutia reálneho zdravia,, stability a harmónie osobnosti, poznania vesmírnych zákonov.

Cvičenia spolu s čchi-kungom a vnútornými cvikmi tvoria jeden veľký celok podporujúci a ochraňujúci fyzické a duševné zdravie a energetický systém človeka.

Základy tchaj-ti čchüannu podľa Veľmajstra Chen Xiao Wanga.

Vplyv na fyzické zdravie

Ak si chceme udržať a zlepšiť zdravie, je potrebný pohyb.

Pohyb, ktorý ovšem nespôsobuje nadmerné zaťažovanie organizmu a jeho následné poškodzovanie (napr. pri športe). Aktívnym športom môžeme zaťažiť a unaviť organizmus. Otrasmi a nárazmi spôsobenými behmi, skokmi a pádmi sú zaťažené kĺby a vnútorné orgány, napr. srdce, mozog, maternica,... Takéto druhy pohybu spôsobujú ich nadmerné opotrebovanie a niekedy aj zmenu polohy a tvaru, čím je znemožnené ich riadne fungovanie. Správne cvičenie tchaj-ťi čchüan spája v sebe kladný vplyv pohybu pri odstraňovaní jeho negatív. Cvičí sa pomaly, vláčne a uvoľnene, bez prudkých pohybov, skokov a nárazov. Dochádza k spevneniu svalov dolných končatín a sedacích svalov a k uvoľneniu svalov trupu, horných končatín a krku. Zlepšuje sa ich prekrvenie, prísun kyslíka a živín, odvádzanie splodín metabolizmu a usadenín zo svalov, šliach, kĺbov a svalových blán- fascií. Vláčne a precítené cvičenie zlepšuje tiež krvný obeh na perifériách – prstov a koži, odstraňuje „studené ruky“ a niektoré kožné problémy.

Pomocou zjemňujúcich cvičení sa uvoľňujú aj malé skupiny svalov nachádzajúce sa v okolí kĺbov a medzi jednotlivými stavcami. Správnym cvičením dochádza k ich rozhýbaniu a spontánnemu uvoľneniu blokov v chrbtici.

Prirodzeným hlbokým brušným dýchaním sú masírované vnútorné orgány, zlepšuje sa ich činnosť, trávenie a vylučovanie. Spolu s vnútornými cvikmi zameranými na jednotlivé časti tela a orgány sa tak odstraňujú konkrétne zdravotné ťažkosti.

Vplyv na energetický systém

Obehový systém človeka sa skladá z krvného a lymfatického systému, ktorý zabezpečuje výmenu kyslíka, živín a splodín metabolizmu v tele, a z energetického systému. Energetický systém tvorí 12 párov meridiánov a 8 zvláštnych kanálov, v ktorých prúdi životná energia čchi. Táto energia je podľa tradičnej čínskej medicíny a taoistickej filozofie zdrojom života človeka. Meridiány sú prepojené medzi sebou a tiež s vnútornými orgánmi, kosťami, svalmi a kožou, rozvetvenými odbočkami a prepojeniami, ktorými prúdi čchi do všetkých častí tela, aby ich vyživovala. Voľné prúdenie čchi je prejavom dobrého zdravia. Jej spomalenie a blokovanie spôsobuje zdravotné ťažkosti. Správnym cvičením tchaj-ťi čchüan dochádza k rozprúdeniu čchi, jej hromadeniu a celkovému pozdvihnutiu energetického stavu. Jednotlivé akupunktúrne body, prepojenia, aj celé dráhy, sú preplachované a nabíjané energiou, pričom často dochádza k ich spontánnemu otváraniu a odblokovaniu. Počas cvičenia cchi-kungu je čchi mysľou vedená po dráhach, čím zlepšuje ich priechodnosť a napĺňa ich. Vnútornými cvikmi sú zase fyzicky, mentálne a energeticky podporované vnútorné orgány, ktoré potom pracujú správne a na svoju činnosť neodčerpávajú nadmerné množstvo energie. Pravidelným a správnym cvičením sa tak zlepšuje zdravie a podporuje dlhovekosť.

Vplyv na psychiku a duševné zdravie

Ľudský mozog v kľude spotrebuje na riadenie tela a myslenia 20% energie človeka. Keď je však vystavený stresu, zvýšeným nárokom, napr. pri učení, jeho spotreba stúpa. Pri dlhodobom preťažení alebo silných stresoch môže dôjsť k narušeniu jeho činnosti. Nezvláda spracovať podnety z okolia a myšlienky s tým spojené, ukladať ich , prípadne sa ich zbavovať. Myseľ je zaťažená nespracovanými, často chaotickými myšlienkami, ktoré v nej neustále kolujú a neumožňujú jej oddýchnuť si. Následkom toho môže byť únava, podráždenosť, depresie, pri dlhodobom alebo veľmi silnom preťažení aj rôzne duševné a mentálne poruchy a choroby.

Tak ako na fyzické zdravie má vplyv pohyb tela, na duševné zdravie má veľký vplyv pohyb mysle. Spomalením a zastavením myšlienok prichádza koncentrácia, ktorou sa dosahuje kľud a kľudom je možné dospieť k zmiereniu. Správnym cvičením tchaj-ťi čchüan, čchi-kungu a meditáciami sa myšlienky spomalia a usmerní sa ich tok správnym smerom. Mysli je tak umožnené vypnúť, oddýchnuť si a zregenerovať sa. Počas pomalého uvoľneného cvičenia má človek čas vnímať pocity vo svojom tele, kontrolovať ich , riadiť, prípadne meniť. Všetko ide ako v spomalenom filme - ukazujú sa detaily, skryté chyby a nedostatky, je možnosť opravovať ich a nachádzať vnútorný pokoj a súlad. Postupne tak človek získa prirodzený nadhľad, ktorý prenáša aj do bežného života. Problémy rieši s prehľadom, menej podlieha výkyvom nálad a stresu. Vnútorným úsmevom, jednou z najzákladnejších meditačných techník, sa postupne čistí celé telo a myseľ od energetického odpadu a negatívnych myšlienok a zaplavuje sa pokojom a radosťou.

Pravidelným cvičením tchaj-ťi sa účinok prehlbuje a zväčšuje, mení a zlepšuje sa kvalita života.

Z uvedeného vyplýva, že cvičenie tchaj-ťi je praktickým prínosom pre emocionálny , mentálny a spirituálny vývoj človeka. Je to jednoznačne o duchu a poznaní, aj keď práca s telom je prvoradá. Vychádzajúc z toho, že telo a duch tvoria neoddeliteľný celok ako jin a jang, ak zdravé a pružné telo, kde energia čchi voľne prúdi, dáva pevný základ pre rozvoj ducha. Možnosť transformácie našej osobnosti sa cvičením stáva skutočnosťou.

Čchi-kung nenápadne a postupne mení naše telo a myslenie. Začíname si uvedomovať iné súvislosti v živote, vo vesmíre a otvárajú sa nám nové obzory.

Želám vám príjemné nachádzanie samých seba v úspešnom rozhodovaní sa ako nájsť svoju duševnú a fyzickú harmóniu .

Iveta Orošová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.