Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

ENZÝMOTERAPIA a regulačné systémy

Dátum: 11.03.2013
Autor: EWORKS.sk
ENZÝMOTERAPIA a regulačné systémy

Jednou z podmienok života sú regulačné systémy, ktoré má každý živý organizmus. Ich úlohou je urýchľovať alebo spomaľovať životné procesy podľa zmien vnútorného a vonkajšieho prostredia. Všeobecne zabezpečovať dynamickú rovnováhu organizmu vo svojom vývoji a v neustále sa meniacom vonkajšom a vnútornom prostredí. 

Jednou z podmienok života sú regulačné systémy, ktoré má každý živý organizmus. Ich úlohou je urýchľovať alebo spomaľovať životné procesy podľa zmien vnútorného a vonkajšieho prostredia. Všeobecne zabezpečovať dynamickú rovnováhu organizmu vo svojom vývoji a v neustále sa meniacom vonkajšom a vnútornom prostredí. Výživou možno túto rovnováhu podporiť alebo narušiť. Väčšina chorôb vzniká trvalým narušovaním a šokovaním organizmu. Preto sa za zdravú stravu a výživu považuje výživa vyvážená, plnohodnotná, pestrá, nie nedostatočná ani nadbytočná, ale optimálna a odpovedajúca požiadavkám jedinca. Zákonitosti regulácie životných procesov súvisia so sústavou biokatalizátorov. Medzi najvýznamnejšie patria: enzýmy, hormóny, vitamíny, minerálne látky a niektoré iné neesenciálne látky. Význam každej skupiny z týchto látok je pre organizmus odlišný, no bez nich by život nebol možný.

ENZÝMY

Sú životne dôležité látky biologického pôvodu, ktoré sú nepostrádateľné pre dobrý stav organizmu. Sú nevyhnutné pri chemických zmenách v tele a urýchľujú určité chemické pochody (napr. spaľovanie cukru, ktorý sa mení na energiu, alebo pri štiepení potravy v tráviacej sústave). Sú to vlastne bielkoviny (proteíny), ktoré riadia látkovú výmenu.

Ak zlyhá hoci len jediný enzým, vzniká závažná porucha.

Enzymológia je náuka, ktorá sa zaoberá enzýmami. Starší názov pre enzýmy je ferment a enzymatické procesy sa nazývajú fermentácia – kvasenie.

Vlastnosťou enzýmov je, že sú schopné za 1 sek. premeniť až 5.104 molekúl substrátu pričom ich účinok v organizme nie je toxický.

Enzýmy sa vyskytujú vo všetkých živých systémoch a predpokladá sa, že najjednoduchšie bunky obsahujú viac ako 3000 druhov rôznych enzýmov. Každý druh má svoje enzýmy, preto počet sa odhaduje na niekoľko miliárd. Doposiaľ je známych vyše 30000 enzýmov, ktoré sú schopné urýchľovať státisíce chemických reakcií v organizme, ktoré riadia životné procesy.

Biokatalyzátory, ktoré nevyvolávajú chem. Reakcie sa nazývajú faktory. Nebielkovinová časť enzýmu sa nazýva kofaktor (koenzým). Funkciu koenzýmov plnia aj niektoré vitamíny.

Enzýmy pôsobia ako „katalyzátory“ pretože ich prítomnosť vyvoláva, riadi alebo urýchľuje biologické procesy, pričom ony samy zostávajú nezmenené. Ich úlohy v ľudskom tele sú mnohostranné:

  • Pôsobia pri premene potravy na využiteľné formy energie.
  • Zapájajú sa do hojenia rán.
  • Odstraňujú z tela zvyškové a toxické látky.
  • Rozpúšťajú opotrebované a odumreté bunky, ktoré potom telo vylúči.
  • Posilňujú obranu organizmu pri kontakte s choroboplodnými zárodkami.
  • Stimulujú mozog, tvorbu bunečnej energie a všetkých buniek, tkanív a orgánov.

Z hľadiska výživy sú dôležité najmä enzýmy tráviace a metabolické.

Tráviace enzýmy sú vylučované v tráviacej sústave a ich úlohou je štiepenie jednotlivých zložiek potravy, čím sa umožňuje vstrebávanie živín do krvného riečiska a ich využitie pri rôznych životných funkciách. Delia sa do troch hlavných kategórii:

  • proteázu
  • lipázu
  • amylázu

Tieto enzýmy by sa nemali dávať do jedál, ktoré sa potom tepelne upravujú. Vhodné je mať k dispozícii papájové semená, ktoré vysušené možno pomlieť a práškom posypať jedlo. Proteáza podporuje trávenie bielkovín ( proteínov) a vyskytuje sa najmä v žalúdočných šťavách pankreasu.

Lipáza podporuje trávenie tukov (lipidov) a vyskytuje sa najmä v žalúdku a pankreatických šťavách.

Amyláza, ptyalín ( gr.ptyalón – slina) podporuje štiepenie škrobu a vyskytuje sa v slinách, v črevných a pankreasových šťavách.

Laktáza štiepi mliečny cukor.

Maltáza štiepi cukor sladový.

Sacharáza štiepi repný a trstinový cukor.

Pepsín, pankreatín, trypsín a iné majú protizápalový a protirakovinový účinok. Významný je ich účinok pri liečbe cystickej fibrózy, tráviacich ochorení, potravinových alergií, porúch imunity, vírusových infekcií a športových poranení. Berú sa po jedle, uchovávajú sa v chlade.

Doplnkový príjem týchto enzýmov u starších ľudí je životne dôležitý.

Papájové semená obsahujú amyolytické enzýmy, karcín, mirosín, peptidázu, vitamín C a E. Stimulujú chuť do jedla a podporujú trávenie. Semená sú vhodné pri pálení záhy, poruchách trávenia a zápalov čriev.

Papája obsahuje tiež papaín, enzým s veľmi silným proteolitickým účinkom. Silne podporuje trávenie bielkovín, zvyšuje hladinu voľných aminokyselín v organizme, odstraňuje bielkovinový nános, urýchľuje obnovu povrchových vrstiev pokožky a pod.

Ananás má protizápalový účinok. Vo väčšom množstve sa v ňom nachádza bromelain enzým s podobnými priaznivými účinkami. Časté konzumovanie ananásu má blahodárne účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach, črevných ochoreniach a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Enzýmy ananásu sa používajú pri liečbe reumatickej artritídy, pri hojení tkanív po zraneniach, diabetických vredoch, po operačných zákrokoch. Zlepšuje krvný obeh, obmedzujú tvorbu krvných zrazenín. Enzýmy sa ničia varením a odšťavovaním. Najväčší účinok má čerstvé ovocie a šťava. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

Metabolické enzýmy katalyzujú (podporujú) chemické reakcie v bunkách, ako napr. tvorba energie a detoxikácia. Sú nimi ovplyvňované všetky telesné orgány. Umožňujú výstavbu celého tela z bielkovín, tukov a cukrov. Významné sú enzýmy v krvi, respiračné enzýmy, enzýmy pôsobiace v obličkách, pľúcach, črevách a koži.

Enzýmy okrem iného podporujú oxidáciu glukózy, pri ktorej vzniká energia potrebná pre bunky, využívajú živiny prijaté organizmom ku konštrukcii nového svalového tkaniva., nervových buniek, kostí, kože a žliaz. Každé telo má svoju sadu metabolických enzýmov.

Koenzým Q10 patrí k najvýznamnejším koenzýmom. Objavili ho v r.1957 v mitochondriach hovädzieho srdca. Zvýšené množstvo Q10 je v srdcovom svale, v pečeni, v imunitnom systéme. Množstvo tejto kľúčovej látky začína prudko klesať už po dvadsiatich rokoch života. Prudký pokles Q10 býva považovaný za príčinu degeneratívnych chorôb.

Keďže tento koenzým má pre organizmus veľký význam, je potrebné dodávať ho v pravidelnom množstve v strave, potravinových doplnkoch a pravidelným cvičením a fyzickou námahou.

Q10 veľmi účinne pôsobí proti starnutiu a rôznym degeneratívnym chorobám, zvyšuje produkciu protilátok (imunoglobulínov) najmä v krvi. Jeho účinok posilňuje vitamín E a selén. Jeho tvorbu podporujú vitamíny B6 a B12, niacín a kyselina listová. Používa sa aj pri liečení schizofrénie, Alzheimerovej choroby, obezity, kandidózy, roztrúsenej sklerózy a cukrovky, ale aj pri znižovaní vysokého tlaku krvi.

Medzi hlavné zdroje Q10 patria: pšeničné klíčky, ryžové otruby, mastné ryby (makrely a sardinky), sójový olej, arašidy, srdce, pečeň. Vhodná je konzumácia COQ10 vo forme doplnkov, ktoré treba používať s trochou oleja (olivového alebo arašidového), aby boli suché tablety účinné. Denné dávky by sa mali pohybovať okolo 50 mg.

ENZÝMOTERAPIA

Je medikamentózna liečba preparátmi obsahujúcimi enzýmy. Enzýmoterapia sa používa:

  • Na liečbu chorôb alebo niektorých zranení.
  • Na zmiernenie príznakov chorôb alebo zranení.
  • Na podporu iných liečebných metód alebo zmiernenie ich vedľajších účinkov.

Enzýmoterapia sa osvedčila ako účinná metóda na posilnenie imunitnej obrany organizmu alebo na zbavenie organizmu toxických látok.

Systémová enzýmoterapia na rozdiel od chemických liekov nepotláča zápaly, ale ich optimalizuje a bráni ich prechodu do chronickej formy.

Úplne nevedomky vyžívajú liečivé sily enzýmov už celé veky príslušníci primitívnych národov. Napríklad veľmi dobre vedia, že priložením listov či plodov papáje alebo ananásu sa rany oveľa rýchlejšie hoja. U nás je to tak s aloe.

Dnes vieme chemicky pripraviť celé stovky druhov syntetických enzýmov a používať ich na liečenie alebo diagnostiku najrôznejších chorôb.

Pomáhajú pri rôznych zápalových ochoreniach kože, dýchacích orgánov, zažívacích orgánov, žíl a lymfatických ciev, pri opuchoch a pod.

ďalšou oblasťou použitia enzýmoterapie sú autoimunitné choroby, ktoré sme už v našom okienku zdravia spomínali.

Pri banálnych chorobách a zraneniach sa používajú enzýmové preparáty (tablety alebo masti) na zmiernenie príznakov. Väčšinu z nich je možné kúpiť voľne v lekárňach a používajú sa podľa návodu výrobcu.

Pri niektorých ochoreniach sa môžu lieky užívať dlhodobo ako prevencia, dokonca trvalo.

Najvýznamnejšie enzymatické výživové doplnky

Dnešné poznatky o enzýmoch už umožňujú akúkoľvek poruchu enzymatického procesu, zavinenú poruchou niektorého orgánu, odstrániť vhodnou kombináciou enzýmov, vitamínov, minerálov a iných látok. Najúčinnejšie je dodávanie chýbajúceho enzýmu v potrave kombinovanej s doplnkami.

Za kmeňový enzýmový preparát sa považuje WOBENZYM®, ktorý odstraňuje zápaly, poruchy prekrvenia, urýchľuje obnovu tkanív.

ďalšie preparáty sú Wobe-Mugos, Phlogenzym, Mulsal N, kanadská preparát Swiss Bio enzými a ďalšie Wobenzym® je liek, ktorý sa od ostatných syntetických liekov odlišuje. Enzýmy sú vysoko citlivé, prírodné molekuly. Aby sa udržali celé mesiace aktívne, musí byť každá jednotlivá molekula extra „zabalená“. To zaberie veľa miesta. Okrem toho sú molekuly enzýmov až stokrát väčšie ako iné účinné látky. Do jedného dražé nevojde priveľa enzýmov a preto je potrebné užívať 2-5 tabliet 3x denne. Dávkovanie závisí od závažnosti zdravotného problému.

Pri niektorých ochoreniach a športových úrazoch sa odporúča dokonca zo začiatku nárazová terapia, denne 20 až 30 dražé.

Wobenzym® nepôsobí zo dňa na deň. Jeho sila je práve v tom, že nijaké reakcie v tele nie sú „priškrtené“ a príznaky jednoducho potlačené. S týmto liekom sa ťažkosti strácajú, ak sa ich príčiny úspešne prekonajú.

Wobenzym® nepredstiera teda nijaké vyliečenie, Wobenzym® podporuje liečenie.

Liek možno užívať dlhodobo bez toho aby ste sa obávali vedľajších negatívnych príznakov.

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že liek priaznivo a blahodarne pôsobí na človeka. Pri dlhodobej terapii dobíja organizmus energiou a dobrou náladou.

Odporúčam každému, kto má niektoré z uvedených zdravotných problémov, aby to vyskúšal a prispel tak k zlepšeniu a skvalitneniu svojho života.

Mgr. Iveta Orošová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.