Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Glatiramer acetát v liečbe sklerózy mulitplex u detí

Dátum: 11.03.2013
Autor: EWORKS.sk
Glatiramer acetát v liečbe sklerózy mulitplex u detí

To, že sclerosis multiplex je chronické zápalovo-demyelinizačné ochorenie centrálneho nervového systému ktoré postihuje osoby v produktívnom veku, je známe. O tom, že ochorenie môže začať v detskom veku, už okolo 3-4. roku života sa vie menej.

To, že sclerosis multiplex je chronické zápalovo-demyelinizačné ochorenie centrálneho nervového systému ktoré postihuje osoby v produktívnom veku, je známe. O tom, že ochorenie môže začať v detskom veku, už okolo 3-4. roku života sa vie menej. Dnes dostupná imunomodulačná liečba interferónmi je určená pre osoby po 18. roku života. Výsledky štúdie, ktoré boli prezentované na kongrese o skleróze multiplex ECTRIMS v Tesalonikách v r. 2005 dokazujú, že aj deti môžu byť liečené imunomodulačným liekom glatiramer acetátom a že táto liečba je rovnako bezpečná a úspešná ako u dospelých. Do štúdie bolo zahrnutých 16 dievčat a 11 chlapcov, s priemerným vekom 14 rokov, u ktorých bola diagnostikovaná skleróza multiplex v predošlom roku. Dostávali glatiramer acetát v dávke 20 mg denne podkožne, dĺžka podávania lieku bola v priemere 20 mesiacov. Nežiadúce účinky sa vyskytli u 17 pacientov, boli porovnateľné s dospelými pacientmi a zahŕňali kožné reakcie, zápal priedušiek, problémy s dýchaním. Nebola alterácia laboratórnych parametrov. Záverom hodnotia, že glatiramer acetát bol u detí extrémne dobre tolerovaný, pozorovali 56% pokles v redukcii atakov. Napriek tomu, že sa počet pacientov v štúdii nebol veľký, možno glatiramer acetát odporúčať pre túto vekovú kategóriu pacientov so relaps-remitujúcou formou sklerózy multiplex.

Liečba glatiramer acetátom je bez rizika aj v tehotenstve.

Pri liečbe sklerózy multiplex imunomodulačnými liekmi, menovite interferónmi, sa u žien v produktívnom veku odporúča užívať antikoncepciu nakoľko nie sú známe skutočnosti, či táto liečba môže negatívne ovplyvniť tehotenstvo a vývoj plodu. Výsledky z 21 klinických štúdií s liečbou glatiramer acetátom potvrdzujú, že nie je žiadne riziko pri podávané lieku v tehotenstve. Vyhodnotili sa štúdie s 3 400 pacientmi, ktorí dostávali glatiramer acetát, 40 z nich bolo tehotných žien, ktoré prerušili liečbu v prvom trimestri tehotenstva.. Z nich 18 bolo doporučené prerušenie tehotenstva, 5 žien spontánne potratilo, siedmim sa narodili zdravé deti. V ďalšej štúdii sledovali 345 tehotných žien, z nich viac ako 90% prerušilo tehotenstvo, Z 215 sledovaných tehotných žien 155 porodilo zdravé deti, 43 žien malo spontánny potrat, 9 sa rozhodlo pre prerušenie tehotenstva, šesť detí malo vrodené anomálie. Tieto výsledky sú porovnateľné s rizikom v bežnej populácii. Riziko vzniku vrodených anomálií je okolo troch percent a výskyt spontánnych potratov je od 15-20%.

Glatiramer acetát je indikovaný v liečbe relaps-remitujúcej formy ochorenia ako liek prvej voľby, rovnocenne s interferónmi s cieľom redukovať aktivitu ochorenia. Podáva sa v 40 krajinách sveta. Výsledky štúdií potvrdzujú, že je rovnako účinný a bezpečný aj u detí, taktiež podávanie glatiramer acetátu v prípade tehotenstva nemusí byť indikované jeho prerušenie.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.