Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Priebeh semináru pre novodiagnostikovaných v Piešťanoch z pohľadu novej členky SZSM

V dňoch 17. až 19.11.2017 v Piešťanoch som sa, ako nová členka SZSM a levického klubu SM, zúčastnila edukačného seminára pre novodiagnostikovaných pacientov. Spočiatku, ako som sa o tomto seminári dozvedela, nevedela som sa rozhodnúť, či sa ho zúčastním alebo nie, keďže som nový člen; avšak na druhej strane o tejto chorobe som nemala takmer žiadne informácie. Uvádzam, že do klubu som prvý krát išla spolu so strachom z niečoho nového, nevedela som s akými ľuďmi sa stretnem - však to každý pozná. Nechcela som sa viac uzatvárať do seba a za cieľ som si kládla začať žiť s mojou chorobou a rozhodla sa stať členom nášho občianskeho združenia. Priviedla ma k tomu veľmi milá a šarmantná mladá dáma. Počiatočné uvítanie bolo rýchle, hektické, ale zároveň krásne, neboli tam smutní zatrpknutí ľudia, ale bola tam pozitívna energia, smiech, pokoj... a v tom momente som sa iba utvrdila, že som urobila dobre.

Aby som sa vrátila k edukačnému semináru, tak musím povedať, že pri váhaní, či sa zúčastniť, ma povzbudila Jarka Fajnorová, ktorá si môj príbeh vypočula a cez telefón mi povedala, aby som sa rozhodla ako chcem, ale ona mi izbu už rezervuje - povzbudila ma v mnohých veciach, hlavne v tom, že stretnem nových ľudí s podobnými problémami ako začiatočník, takže po rozhovore s ňou som žiadosť vyplnila a poslala.

Prítomná bola aj moja spriaznená duša, ktorá tento boj s SM-kou zvláda teraz už spolu so mnou, je taktiež členom SZSM a levického klubu... ale aby sme sa konečne dostali k tomu, čo chcem všetkým povedať je, že ten seminár bol úžasný, plný nových vecí, informácii pre mňa. Na internete si síce prečítame všeličo, ale na seminári je otvorená diskusia s pacientmi, i keď ja som nemala odvahu pýtať sa, boli tam pacienti, ktorí sa o probléme otvorene rozprávali a riešili ho. Novinkami pre moju osobu bolo to, čo sa týkalo liekov, aké sú, čo sú biologické a čo chemické; pripadala som si ako nevzdelanec. Prednáška pani doktorky z kramárov bola perfektná, len tak rýchlo rozprávala, že som nestíhala spracovať všetky informácie. Poradenstvo sestričiek a konzultácie s nimi si myslím mnohým pomohli, zo sestričiek sršala láska a pokoj. Mgr. Lorencová je usmiate žieňa, ktoré navodilo pokoj na duši a človek trochu zabudol na zlé, čo ja sa vlastne teraz ešte len učím. Učím sa ako spomaliť a žiť plnohodnotne, nie ulietano, v čom mi pomohlo aj cvičenie TaiChi, o ktorom som doteraz ani len nepočula.

Precvičila som si aj všetky svaly na tele, vďaka jóge a pani Kubešovej, čo bolo citeľné nasledujúce dni. Prednášku PhDr. Grossmanna na tému zvládania stresu som počula už dvakrát, ale aj tak som si všetko nezapamätala. Obdivujem však jeho úžasnú rodinku, ktorá pôsobí silným dojmom. Druhý krát som bola prítomná aj na prednáške MUDr. Dean, ktorá plná elánu rozpráva o strave a o tom, ako je potrebné zlepšovať zdravotný stav príjmom pokrmov. Len to čítanie etikiet na obaloch mi robilo problém, v čom som sa vďaka nej už zdokonalila.

Na záver chcem povedať, že každé takéto stretnutie mi do života prináša niečo nové, poučné, radostné, i keď som v tomto ešte krátko a nemám vo svojom vnútri poriešené veci, učím sa to, učím sa žiť s touto chorobou, stáva sa mojou kamarátkou, v čom mi pomáha SZSM, aj náš klub sclerosis multiplex. Vážim si prácu celého kolektívu SZSM, ich čas a námahu nám venovanú, ktorá je tak osožná a do našich životov prináša novú nádej, lásku, duševnú pohodu. Len poviem úprimne, že takýto edukačný seminár budem potrebovať absolvovať častejšie, aby som si všetko zapamätala, keďže môj mozog nestíhal...

Ešte raz veľká vďaka mojej predsedníčke Angi, všetkým členom SZSM a levickému klubu, ktorí ma prijali medzi seba - našla som tam super ľudí, s ktorými sa toľko nasmejeme, že baby moje...

A vďaka patrí aj Tebe, Jarka!