Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Autológna transplantácia kmeňových krvotvorných buniek u pacientov s SM

Dátum: 08.07.2021
Autor: Slovenský zväz sclerosis multiplex
Autológna transplantácia kmeňových krvotvorných buniek u pacientov s SM

Táto účinná liečebná metóda sa u pacientov s SM aplikuje zhruba 20 rokov a je určená pre pacientov s agresívnym priebehom prevažne prozápalového charakteru, ktorí nereagujú na vysokoefektívnu imunomodulačnú liečbu (3-14% pacientov).

Táto účinná liečebná metóda sa u pacientov s SM aplikuje zhruba 20 rokov a je určená pre pacientov s agresívnym priebehom prevažne prozápalového charakteru, ktorí nereagujú na vysokoefektívnu imunomodulačnú liečbu (3-14% pacientov). Vyžaduje preto vysoko individualizovaný prístup a špecifikáciu konkrétneho pacienta, pre ktorého je vhodná. V súčasnosti sú možnosti liečby SM tak bohaté a účinné, že transplantácia kmeňových krvotvorných buniek (aHSCT, Autologous Hematopoietic Stem Cell Transplantation) prakticky vyžaduje minimum pacientov. aHSCT tiež nebola zatiaľ porovnávaná s novšími vysokoúčinnými imunomodulačnými liekmi ako ocrelizumab, alemtuzumab alebo cladribin.

Liečba je indikovaná so zreteľom na čo najlepší efekt a minimalizáciu rizika- ideálne u mladších pacientov (do 45 rokov, prísnejší autori doporučujú do 30 rokov), s relaps-remitujúcim priebehom, bez pridružených ochorení, s nízkym EDSS (do 5,5- ideálne podľa niektorých autorov len do 3.5b) a s kratším trvaním ochorenia (niektorí autori udávajú do 10, iní len do 5 rokov).

Samotná procedúra predstavuje odobratie vlastných krvotvorných buniek zo žily alebo odber kostnej drene z bedrovej kosti v celkovej anestézii na operačnej sále. Odobraté bunky sa spracujú, zmrazia a uskladnia do obdobia, kedy sa aplikujú pacientovi naspäť do organizmu. Autológna transplantácia umožňuje podanie oveľa vyšších dávok chemoterapie alebo radioterapie (ožiarenia) na intenzívnejšie preliečenie choroby. Takéto vysoké dávky chemoterapie by bez toho, že by sa podal transplantát, boli pre pacienta smrteľné. Samotná autológna transplantácia však nie je vždy schopná zabrániť návratu pôvodného ochorenia, pokiaľ ho predchádzajúca chemoterapia úplne nezničila. Liečba má svoje, najmä krátkodobé toxické riziká, v postransplantačnom období sú to najmä infekcie a krvácania. Neskoršie riziká sú podobné ako pri vysokoefektívnej imunomodulačnej liečbe, ide najmä a sekundárne autoimunitné ochorenia, endokrinopatie, či nádory.

Je potrebné si tiež uvedomiť, že aHSCT zázračne nevylieči pacienta, ale razantne spomalí progresiu ďalšieho poškodenia v dôsledku zápalu. Chronické klinické ťažkosti a zápalové lézie v mozgu/mieche už nezmiznú a stratená mozgová hmota v dôsledku úbytku- atrofie nervových buniek, sa už neobnoví.

MUDr. Darina Slezáková, PhD.
Centrum pre liečbu sclerosis multiplex pri 2.neurologickej klinike LFUK a UNB

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.