Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Očkovanie 3. dávkou proti COVID-19

Dátum: 14.10.2021
Autor: Slovenský zväz sclerosis multiplex
Očkovanie 3. dávkou proti COVID-19

Očkovanie treťou dávkou vakcíny voči ochoreniu COVID-19 sa rozbieha aj na Slovensku. Od dňa 13.10.2021 je spustená registrácia na očkovanie 3. dávky pre imunokompromitované osoby, prvé esemesky už prišli aj ľuďom s SM. Je však 3. dávka potrebná? Nie je to príliš skoro po tom, čo sme dostali 2. dávku? Odpovede môže poskytnúť odporúčanie, ktoré vydala MS International Federation.

Ľudia s SM, ktorí majú oslabenú imunitu, by mali dostať ďalšiu dávku očkovacej látky COVID-19, ak im je ponúknutá

Ľudia s SM, ktorí sú úplne očkovaní*, ale užívajú určité SM liečivá (DMT), môžu mať nárok na ďalšiu dávku vakcíny proti COVID-19 v závislosti od konkrétnych odporúčaní vo vašej krajine. Ďalšia dávka je určená na zlepšenie reakcie ľudí s oslabeným imunitným systémom na ich prvú a druhú dávku vakcíny.

*Plne očkované = akonáhle ste dostali jednu dávku vakcíny Johnson&Johnson alebo druhú dávku akéhokoľvek iného typu vakcíny.

Štúdie s COVID-19 vakcínami u pacientov s SM ukázali zníženú alebo chýbajúcu protilátkovú odpoveď na vakcínu u osôb, ktoré používajú určité SM liečivá (DMT). Ľudia s SM môžu mať prospech z ďalšieho podania COVID-19 vakcíny, zvyčajne 28 dní alebo viac po podaní jednej dávky vakcíny Johnson&Johnson alebo druhej dávky akéhokoľvek iného typu vakcíny. Ak je táto ďalšia dávka relevantná pre vašu situáciu a je k dispozícii vo vašej krajine, porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste určili najlepší čas na podanie ďalšej dávky.

Vo všeobecnosti, ľudia s SM by mali dostať posilňovaciu dávku vakcíny proti COVID-19, ak im je ponúknutá.

Ľuďom s SM môže byť tiež ponúknutá posilňovacia dávka očkovacej látky COVID-19, v závislosti od konkrétnych odporúčaní vo vašej krajine. Očkovacia látka sa podá ľuďom, ak je pravdepodobné, že ich imunitná odpoveď v priebehu času slabne, zvyčajne 6 mesiacov alebo viac po úplnom očkovaní*. Ak sú vo vašej krajine k dispozícii posilňovacie dávky očkovacích látok proti COVID-19, porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste určili najlepší čas na podanie ďalšej dávky.

Momentálna situácia na Slovensku

Akú vakcínu dostanem?

Môžete dostať mRNA vakcínu – teda Pfizer alebo Modernu.

Ako sa môžem registrovať?

Mali by ste dostať sms správu. Ak dostanete sms, tak sa stačí riadiť inštrukciami, ktoré ste v sms dostali.

Ak nedostanete sms, tak budete potrebovať potvrdenie od lekára o tom, že máte oslabenú imunitu. Potom vraj stačí prísť do očkovacieho centra a preukázať sa potvrdením. Vždy je však istejšie informovať sa, či vám v danom očkovacom centre 3. dávku podajú.