Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

JABLKO – poklad v našej výžive

Vitamíny obsiahnuté v jablku spomaľujú proces starnutia nášho organizmu. Stačí skutočne jedno jablko denne a budeme sa cítiť aj vyzerať lepšie. Jabloň je u nás najrozšírenejším ovocným stromom a je právom považovaná za najstarší ovocný strom. A práve preto by sme mali čo najviac konzumovať naše sezónne ovocie - jablko.

jablka

Jablká obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych a stopových látok, ktoré nám pomáhajú udržať sa fit. Je v nich cenný provitamín A, vitamín B, kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy, ako aj vitamíny C a E. Nezabudnite, že staré známe „céčko“ nás chráni pred jesennými vírusmi a posilňuje imunitu. V tomto jednoduchom ovocí sa skrýva tiež vápnik, fosfor, železo či horčík, ktoré pomáhajú kostiam. Okrem toho jablko obsahuje aj dôležitý minerál draslík, ktorý pôsobí na správnu funkčnosť obličiek a svalov. Odborníci aj preto pokladajú jablko za mimoriadne cenné ovocie, dokonca najzdravšie na svete. A to sme ešte nevymenovali všetky „zázraky“, ktoré s nami dokáže.

Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.

Aké látky teda obsahuje jablko?

  1. vodu (až 85%)
  2. vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
  3. veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von
  4. nenasýtené tuky
  5. vitamín C
  6. minerály: draslík, vápnik, horčík
  7. rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
  8. vysoký obsah fruktózy

V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach

  • bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko
  • chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu
  • horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
  • kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
  • zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
  • hnačka: jesť nastrúhané jablká
  • nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode)
  • popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk

Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii:

  • znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
  • posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • podporujú trávenie
  • blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
  • povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu
  • chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
  • vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti
  • pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
  • čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich

Po jablkách nepriberiete, aj keď sa zdajú veľmi sladké. Majú totiž nízky obsah cukru a málo kalórií. Nie nadarmo je to ovocie, ktoré môžu do svojho jedálnička zahrnúť aj diabetici.

Jablko je dobrou voľbou v akúkoľvek hodinu, teda aj večer. Obsahuje tzv. negatívne kalórie, čo znamená, že naše telo pri jeho trávení vydá viac energie ako príjme jeho konzumáciou. Naviac dobre zaplní žalúdok a vyvolá pocit nasýtenia.

Jablká si môžete dopriať v rôznej podobe. Najlepšie chutia priamo zo stromu, no môžete si ich aj nasušiť do zásoby a odložiť si tak cenné vitamíny na zimu. Dajú sa spracovať aj na mušt, pričom si zachovajú rôzne cenné látky. Nič nepokazíte, ak ich využijete pri príprave koláčov a iných sladkostí. Tak nahradíte ťažké zákusky plnené tukom.

Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Už tri jablká denne nás ochránia pred najväčšími jesennými strašiakmi – chrípkou, nachladnutím, kašľom aj horúčkou. Jablká sú veľmi zdravé. Skúsme ich teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia...

Zdroj: internet BK