Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Listy z gaštana

Zvoní telefón. Prekvapene pozerám na displej.

Zdvíham: "Helenka, ahoj!" pozdravujem "Čo sa deje?"

"Vidím ťa. Išla si okolo mňa na červenom autíčku ako Fitipaldi."

"Kde ma vidíš?"

"V kúpeľoch v Bojniciach."

"Stretneme sa? Príď, do Mieru na izbu 71."

Prechádzam spojovacou chodbou z liečebného domu Lysec, v ktorom som obsadila tú istú izbu po roku opäť s Alenkou. Trvá mi to len pár minút a klopem na dvere. "Ďalej!" Otváram. "Prekvapko!"

Ale riadne! Izba plná ľudí. S Peťom Z. na čele. Majka D., Majka Č. s Marošom (v objatí) a naša viceprezidentka Helenka. Výskanie, veselé zvítanie. A to nie je všetko. Za chvíľu pribehne Miško H., Milka G. a moja spolubývajúca Alenka M.

Žiarime šťastím, pretože stretnúť toľkých priateľov bez prípravy, dohody... na tak krásnom mieste, ako sú bojnické kúpele. Kto ich navštívil, dá mi za pravdu. Nové a tiež zrekonštruované budovy, záplava kvetov, parky posypané farebnými listami (hlavne z gaštanov. Zopár sme si nazbierali do jesennej výzdoby). Za stolom, plnom dobrôt, ktorý nachystal Peťo s Majkou, sme mali tzv."krížový rozhovor". Každý chcel niečo povedať - a nečakal na odpoveď. Bolo to veselé.

Liečebný pobyt si všetci užívame minútu po minúte. Vaňové kúpele, masáže, elektroliečbu, aj individuálne cvičenie. Plávanie v bazénoch vnútorných aj vonkajšom, na slniečku. Hoci je november, počasie nám praje. Dnes na teplomeri svieti 20 stupňov.

V areáli kúpeľov sú vybudované chodníčky, ktorými prechádzame a kocháme sa tou krásou. Prichádzame na Baštu pri jazierku, vyplašíme kŕdeľ kačiek... hodíme im omrvinky chleba. Sadneme si a pochutnáme si na chutnej kávičke. Urobíme zopár foto záberov pri drevených sochách. Navštívime zoologickú záhradu. Obdivujeme zvieratká, vtáčiky, rybičky. Chystáme sa na novovybudovanú rozhľadňu nad Bojnicami.

Čas plynie veľmi rýchlo. Ešte pár dní a začneme sa vytrácať. Domov, k rodinám. Plní sily, oddýchnutí a psychicky vyrovnaní. Zostanú nám spomienky, zopár záberov v telefóne... a tento článok v Nádeji.

Aj keď to nebudú Bojnice či Dudince, na našom krásnom Slovensku je množstvo kúpeľných zariadení, kde môžete svojmu chorému telu dopriať relax.

Prajem Vám, užite si ich!

Muškáty ešte silu majú
na balkóne rozkvitajú.
Veď slniečko stále svieti,
do izby lúče posiela,
Na stole jesenné kvety.
Na parapete vtáčik spieva.
Netúži po zime,
po zamrznutom jazierku,
po ubolenom krídelku.
 

Mesiac za mesiacom sa tratí,
buďme spolu, kamaráti.
Napíšme listov pár,
nech naša tvár
nie je len súčasťou zozbieraných fotiek,
nech v písme je ukryté niečo skvostné,
čo ľudí spája.
Je to priateľstvo a láska pravá.

Za Klub SM Partizánske a za všetkých z Bojníc
Anka Očenášová