JABLKO – poklad v našej výžive
Vitamíny obsiahnuté v jablku spomaľujú proces starnutia nášho organizmu. Stačí skutočne jedno jablko denne a budeme sa cítiť aj vyzerať lepšie. Jabloň je u nás najrozšírenejším ovocným stromom a je právom považovaná za najstarší ovocný strom. A práve preto by sme mali čo najviac konzumovať naše sezónne ovocie - jablko.
Jablká obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych a stopových látok, ktoré nám pomáhajú udržať sa fit. Je v nich cenný provitamín A, vitamín B, kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy, ako aj vitamíny C a E. Nezabudnite, že staré známe „céčko“ nás chráni pred jesennými vírusmi a posilňuje imunitu. V tomto jednoduchom ovocí sa skrýva tiež vápnik, fosfor, železo či horčík, ktoré pomáhajú kostiam. Okrem toho jablko obsahuje aj dôležitý minerál draslík, ktorý pôsobí na správnu funkčnosť obličiek a svalov. Odborníci aj preto pokladajú jablko za mimoriadne cenné ovocie, dokonca najzdravšie na svete. A to sme ešte nevymenovali všetky „zázraky“, ktoré s nami dokáže.
Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.
Aké látky teda obsahuje jablko?
- vodu (až 85%)
- vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
- veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von
- nenasýtené tuky
- vitamín C
- minerály: draslík, vápnik, horčík
- rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
- vysoký obsah fruktózy
V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach
- bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko
- chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu
- horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
- kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
- zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
- hnačka: jesť nastrúhané jablká
- nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode)
- popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk
Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii:
- znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
- posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- podporujú trávenie
- blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
- povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu
- chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
- vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti
- pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
- čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich
Po jablkách nepriberiete, aj keď sa zdajú veľmi sladké. Majú totiž nízky obsah cukru a málo kalórií. Nie nadarmo je to ovocie, ktoré môžu do svojho jedálnička zahrnúť aj diabetici.
Jablko je dobrou voľbou v akúkoľvek hodinu, teda aj večer. Obsahuje tzv. negatívne kalórie, čo znamená, že naše telo pri jeho trávení vydá viac energie ako príjme jeho konzumáciou. Naviac dobre zaplní žalúdok a vyvolá pocit nasýtenia.
Jablká si môžete dopriať v rôznej podobe. Najlepšie chutia priamo zo stromu, no môžete si ich aj nasušiť do zásoby a odložiť si tak cenné vitamíny na zimu. Dajú sa spracovať aj na mušt, pričom si zachovajú rôzne cenné látky. Nič nepokazíte, ak ich využijete pri príprave koláčov a iných sladkostí. Tak nahradíte ťažké zákusky plnené tukom.
Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Už tri jablká denne nás ochránia pred najväčšími jesennými strašiakmi – chrípkou, nachladnutím, kašľom aj horúčkou. Jablká sú veľmi zdravé. Skúsme ich teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia...
Zdroj: internet BK