Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vitamíny

V minulej Nádeji som napísal úvod do sveta vitamínov, čo sú a čo nie sú vitamíny. Prečo sú také nevyhnutné pre správny chod nášho organizmu. Pokiaľ sa len trošku zaujímate o svoje zdravie, počúvate v rádiu, vidíte v televízii, čítate v časopisoch stále novšie a novšie informácie čo jesť, čo piť, čo už radšej nejesť, čomu sa vyhnúť atď.. Čo platilo včera to dnes už neplatí. Vitamín ostáva stále vitamínom, akurát sa menia odporúčané množstvá, nik zatiaľ nepovedal žeby nejaký vitamín bol zbytočný pre náš organizmus.

Začal by som s vitamínmi rozpustnými v tukoch.

Hneď ako prvý sa ponúka vitamín A. K jeho dokonalému vstrebávaniu sú potrebné tuky a minerály. Má dve formy, jedna je aktívna a volá sa retinol. Druhá je provitamín A a poznáme ho ako karotén. Najdôležitejšie zdroje sú rybací tuk, mrkva, pečeň, tmavozelená a žltá zelenina, vajíčka, mlieko a mliečne produkty, margarín a žlté ovocie. V lekárňach i v obchodoch zdravej výživy ho dostať v rôznych formách, tobolky, kvapky, ampulky. Najúčinnejší je tekutý rybací tuk. Ale mnohí, keď si spomenú na detstvo, ako ich rodičia nútili užívať po lyžičkách tento tuk, ešte aj teraz sa im dvíha žalúdok alebo im prekáža samotný tuk.

Ako vlastne pomáha tento vitamín organizmu? Pomáha pri liečení očných ťažkosti, zraková slabosť, šeroslepota. Udržuje zdravú vonkajšiu vrstvu orgánov a tkanív. Potencuje odolnosť voči nákaze dýchacích ciest a skracuje trvanie choroby. Udržuje zdravú pleť, vlasy, zuby a ďasná. Podporuje aj liečenie hnisajúcich vredov a zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Vitamín A pomáha chrániť vitamín C pred oxidovaním a najlepšie pôsobí spolu s komplexom vitamínov B, D, E, vápnikom, fosforom a zinkom. Zinok je potrebný aby sa vitamín A uvoľnil z pečene, kde je v zásobe. Ešte upozornenie: nedávať ho psom a mačkám!!!

Po piatych dňoch užívania je vhodná dvojdňová prestávka.

Ďalší vitamín rozpustný v tukoch je vitamín D – „slnečný vitamín„.

Vitamín D ovplyvňuje viac ako 200 génov vrátane tých, ktoré súvisia s rakovinou a autoimunitnými ochoreniami. Sú medzi nimi gény, ktoré sú spájané s takými strašiakmi, ako napr. skleróza multiplex, reumatoidná artritída, psoriáza, cukrovka prvého typu, Crohnova choroba, chronická lymfatická leukémia a rakovina hrubého čreva. Je to neobyčajný vitamín, pretože ho organizmus nezískava z potravy, nehľadajme ho v zelenine a ovocí, ale sa v organizme tvorí z provitamínu. Poznáme vitamín D3, ten sa tvorí v koži pôsobením slnečného svetla z dehydrocholesterolu vytváraného pečeňou. Poznáme aj D2 ten je rastlinného pôvodu. Prírodné zdroje vitamínu D je rybací tuk, sardinky, zavináče, tuniak, losos, mlieko a mliečne výrobky. Nedostatok spôsobuje rachitídu, zubný kaz, mäknutie kostí, osteoporózu.

Aj vitamín E je rozpustný v tukoch. Je to zlúčenina, ktorá sa uskladňuje v pečeni, tukovom tkanive, srdci, svaloch, semenníkoch, maternici, krvi i v nadobličkách a hypofýze. Má silný antioxidačný účinok a v organizme bráni oxidácii nenasýtených tukov, vitamínu A, selénu, ale aj vitamínu C. 60 – 70% vitamínu E, prijatého potravou, sa vylúči stolicou a v tele zostáva krátko. Ako nám pomáha? Zvyšuje odolnosť organizmu, chráni pľúca, bráni tvorbe krvných zrazenín, zmierňuje únavu. Niekedy ho volajú aj vitamín mladosti lebo bráni oxidácii a tá urýchľuje starnutie. Nájdete ho v obilných klíčkoch, rastlinných olejoch, ružičkovom keli, špenáte, jačmeni, celozrnnej múke a vajíčkach. Jeho nedostatok spôsobuje deštrukciu červených krviniek, zmenšovanie svalov, poruchy reprodukcie. Zvýšený príjem vitamínu E je potrebný ak pravidelne pijete chlórovanú vodu, potrebujú ho aj tehotné a dojčiace ženy, ale aj ženy užívajúce antikoncepčné prípravky a ženy v klimaktériu.

Vitamín F (nenasýtené mastné kyseliny – linolová, linolénová, arachidónová).

Nenasýtené tuky pomáhajú v organizme spaľovať nasýtené tuky. Bráni ukladaniu cholesterolu v artériách, udržuje zdravú pleť a vlasy. Pomáha zvládnuť choroby srdca. Prírodné zdroje sú rastlinný olej (obilné klíčky, ľanové semiačka, slnečnicové, orechy, mandle, avokádo).

A ešte jeden vitamín rozpustný v tukoch. Vitamín K (menadión). Tvoria ho tri vitamíny K1 a K2 sú produkované črevnými baktériami a K3 je pripravovaný synteticky priemyselne. Zabraňuje vnútornému krvácaniu. Zmierňuje nadmernú stratu krvi pri menštruácii. Pomáha dosiahnuť zodpovedajúce zrážanie krvi. Zdrojom je jogurt, lucerna, vaječný žĺtok, rybací tuk, morské riasy, listová zelenina. Pri častom krvácaní z nosa je vhodné zvýšiť prijem vitamínu.

Toľko o vitamínoch rozpustných v tukoch. Až keď sa človek začne zaujímať o svoje zdravie a o to, čo sa deje v jeho organizme, žasne čo všetko je napojené jedno na druhé a ako to vlastne môže takto fungovať. Každý sme originál a nedá sa paušálne povedať, kto koľko akého vitamínu potrebuje, jedno je isté, že ich všetci a všetky potrebujeme. Iné potreby má mladý človek v plnej sile a ten sa väčšinou o svoje zdravie zaujíma pramálo. Iné potreby má tehotná žena, iné potreby má senior. Vždy zdôrazňujem, používajme svoj rozum a nenechajme sa bezhlavo manipulovať, a to je jedno z ktorej strany. Veď je to moje telo, moje zdravie a mám ho len jedno! Čítame ktoré ovocie alebo zelenina obsahuje aké množstvo ktorého vitamínu. Je tu veľké ALE? Tie údaje sú za ideálnych podmienok dozretia, uskladnenia. Sleduje sa či ovocie alebo zelenina neobsahuje dusičnany alebo pesticídy. Ale vieme koľko v skutočnosti obsahuje dané ovocie množstvo vitamínov? To je tak ako pri autách. Výrobca uvedie spotrebu napr. 5 litrov, ale v praxi to neviete dosiahnuť, a tak je to aj s obsahom vitamínu v ovocí a zelenine. Tým nechcem povedať, že ho nemáme konzumovať, samozrejme že áno, veď obsahuje napríklad vlákninu atď., je chutné a robí nám potešenie pri jeho konzumácii.

Záverom, milí priatelia, konzumujte všetko čo vám chutí, ale v primeranom množstve, či je to už ovocie, zelenina, klobáska, káva, ale aj víno. Na budúce sa pozrieme na vitamíny rozpustné vo vode.

vitaminy

Život plný zdravia a pohody vám želá Vojto z Banskej Bystrice

Zdroj: internet