Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

MaRS 2018 – Kalná nad Hronom

My - členovia Klubu SM Levice sme po jesennom stretnutí predsedov klubov prijali podnet od prezidentky SZSM Jarmily Fajnorovej a začali sme v reálnej rovine uvažovať o uskutočnení 24H maratónu so sclerosis multiplex v podmienkach nášho regionálneho klubu. V rámci najbližšieho stretnutia s ostatnými členmi klubu bola táto myšlienka aj vyslovená a navrhnutá. Spontánne, bez predchádzajúcich úvah a plánov, bolo našou podpredsedníčkou navrhnuté miesto konania – telocvičňa Základnej a Materskej školy v obci Kalná nad Hronom. Od tohto momentu naše úsilie smerovalo k dôstojnému uskutočneniu tohto podujatia.

Celková príprava na tieto udalosti, ako aj priebeh samotného cvičenia, mali poukázať na potrebu pravidelného pohybu a zdravého životného štýlu. A to nielen pri liečbe osôb postihnutých chorobou sclerosis multiplex, ale mal by byť každodennou potrebou všetkých ľudí. Samotný maratón plný športu sa začal v piatok 2. marca podvečer v Prahe (CZ) a postupne sa do tohto zapojilo spolu 33 miest. Okrem miest v Českej republike maratón prebiehal v Bratislave, v Ružomberku, v Trnave, vo Vranove nad Topľou a u nás v Kalnej nad Hronom. Taktiež prebiehal vo švajčiarskom Vales, francúzkom Rennes, tureckom Izmire a po jednom meste v Poľsku a vo Fínsku.

Náš klub sa do cvičenia zapojil v sobotu 3. marca krátko popoludní. Privítanie, zahájenie udalosti a úvodné slová predniesla prítomným Angela Wieslová - predsedníčka Klubu SM Levice, pán starosta obce Kalná nad Hronom - Ing. Ladislav Éhn a podpredsedníčka Klubu SM Levice - Mgr. Zuzana Zdychavská. Počas tohto už tí, ktorí nás prišli podporiť v cvičení, vrátane tých najmenších, disciplinovane stáli na svojich miestach pred žinienkami na cvičenie a netrpezlivo očakávali pokyny cvičiteľa. Neskrývali radosť, nadšenie a predovšetkým dobrú náladu. Pilates cvičilo 35 osôb. Tí, ktorí ešte mali dostatok fyzickej sily, sa zapojili aj do druhej časti cvičenia – jogy. Na tomto maratóne sa v Kalnej nad Hronom zišlo 40 osôb. Pri náročnosti cvičení sa prihliadalo na zdravotné postihnutie účastníkov. Každý vykonával jednotlivé cviky len do tej miery, ako mu to dovoľoval jeho zdravotný stav.

Počas cvičenia sme za pomoci telemostu nadviazali spojenie s účastníkmi cvičenia v Českej republike. Okrem vizuálneho obrazu boli redaktorovi v Prahe poskytnuté informácie napríklad o cvičení, o počte účastníkov, o mieste konania akcie, ako aj o najmladšej účastníčke maratónu. Na otázky redaktora odpovedala predsedníčka levických esemkárov.

Medzi dvomi fázami cvičenia sa prítomní mohli v jedálni školy občerstviť pripravenými dobrotami. Studená kuchyňa vhodná na túto príležitosť bola obohatená ovocím, domácou ťahanou štrúdľou rôzneho druhu, pagáčikmi a nealkoholickými nápojmi. V jedálni bola taktiež pripravená malá výstava výrobkov ručne zhotovených členkou nášho klubu.

V rámci týchto riadkov úprimne a srdečne ďakujeme riaditeľovi školy, na pôde ktorej sa toto podujatie mohlo uskutočniť, Mgr. Petrovi Liptákovi; obci Kalná nad Hronom, ktorú zastupoval jej starosta Ing. Ladislav Éhna za prejavenú spolupatričnosť a za dodané občerstvenie; našim cvičiteľom Dávidovi Siposovi a Ing. Jozefovi Baťalíkovi; pánovi Michalovi Benčatovi za famózne domáce štrúdle. Veľké poďakovanie patrí všetkým prítomným, ktorí do “toho išli s nami”. Aj toto podujatie sa pričinilo o to, aby sa o problémoch ľudí postihnutých sclerosis multiplex opäť dozvedela širšia verejnosť. Je to dôležité najmä preto, aby sme my všetci pochopili problémy týchto ľudí a neboli k nim ľahostajní.

Pri organizovaní tejto akcie bol odvedený veľký kus práce, spojený s ľudskosťou a obetavosťou, za čo všetkým ďakujeme.

Angela Wieslová a Mgr. Zuzana Zdychavská