Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

2. Medzinárodné stretnutie esemkárov Dudince

Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) zorganizoval v Dudinciach v dňoch 18.-22. apríla 2018 2. Medzinárodné stretnutie esemkárov, ktorého sa zúčastnilo ?? členov SZSM a ?? členov Unie ROSKA z Českej republiky, konkrétne z ROSKY Praha a Ostrava.

Účastníci boli ubytovaní v hoteli Smaragd, ale väčšina aktivít sa konala v spoločenskej sále a ďalších priestoroch hotela Minerál. Po ubytovaní nasledovala konzultácia u lekára a individuálny rozpis procedúr na všetky dni pobytu.

Následne po obede sa účastníci stretli v spoločenskej sále kúpeľného hotela Minerál, kde ich srdečne privítala prezidentka SZSM Jarmila Fajnorová. Aby sa lepšie spoznali a zoznámili, každý sa predstavil a povedal pár slov o sebe. Potom sa už všetci započúvali do prednášky Bc. Michala Rumana na tému “Liečivé konope - Ako ho využiť pri sclerosis multiplex?". MUDr. Branislav Brežný vo svojom príspevku “Význam stretnutí ľudí s SM” hovoril o dôležitosti rôznych akcií, aktivít a stretnutí, ktoré organizuje SZSM a jednotlivé kluby SM.

Program na nasledujúce dni stretnutia bol pripravený veľmi precízne a bol pestrý. Okrem cvičenia pri SM s fyzioterapeutmi Mgr. Michalom Šedekom a Bc. Matejom Marecom, zúčastnení mali ďalej možnosť meditovať pri joge (MBSR a SM) s Mgr. Tatianou Lorencovou, rozhýbať telo, upokojiť myseľ...

Podľa vyjadrenia účastníkov medzinárodného stretnutia, najzaujímavejšou časťou boli “tvorivé dielne s Fany”, ktoré viedla veľmi všestranná lektorka Františka (Fanny) Staroňová. Ukázala im ako šikovne upliesť košík, lampáš či veniec na dvere, vytvoriť srdce... a to všetko z papierových ruličiek. Naučila ako sa robí "servítková technika" a všetky veci s ňou súvisiace.

V piatok po večeri bol na programe bowling – veľmi zanietene sa súťažilo v 2 kategóriách: esemkári a doprovod.

V sobotu dopoludnia sa skupina záujemcov vybrala na výlet do Brhloviec, dediny kde sú starodávne skalné obydlia vytesané do tufu - s pivnicami, letnými kuchyňami a maštaľami – ktoré ľudia vďaka príjemnej klíme využívali aj k obytným účelom.

Ostatní účastníci využili voľný čas a krásne slnečné počasie na prechádzky po Dudinciach a jeho okolí, či kúpanie vo vonkajšom bazéne LD Rubín, ktorý bol vďaka skoro letným teplotám otvorený netradične už v apríli.

Ako posledná spoločná akcia všetkých účastníkov 2. Medzinárodného stretnutia esemkárov bol Rozlúčkový večer s hudbou. V uzavretej spoločnosti bol čas aj priestor na zhodnotenie programu, priebehu stretnutia... všetci sa vyjadrovali s úprimným nadšením, nešetrili slovami chvály a ďakovali prezidentke SZSM, že spolu s ďalšími organizátormi, vedeli takúto skvelú akciu pripraviť.

Nasledovalo vyhodnotenie súťaže v bowlingu, odmenenie víťazov a potom už iba tanec a dobrá zábava pri pesničkách na želanie.

V nedeľu už iba raňajky, uvolnenie izieb a lúčenie..., ale veď nie nadlho, pretože SZSM má v kalendári naplánovaných ešte veľa zaujímavých akcií...

Beáta Kuracinová, členka VR SZSM