Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Akupunktúra a tradičná čínska medicína u SM

Dátum: 11.03.2013
Autor: EWORKS.sk
Akupunktúra a tradičná čínska medicína u SM

Tradičná čínska medicína (TČM), vo forme, akej sa praktizuje v súčasnosti, bola vytvorená na základe starobylého systému uzdravovania, ktorý sa po prvýkrát objavil v písanej forme v Číne okolo roku 100 p.n.l.

Tradičná čínska medicína (TČM), vo forme, akej sa praktizuje v súčasnosti, bola vytvorená na základe starobylého systému uzdravovania, ktorý sa po prvýkrát objavil v písanej forme v Číne okolo roku 100 p.n.l.

Tento systém opisuje ľudskú fyziológiu a psychológiu podobným spôsobom ako v modernej medicíne, avšak označuje telo a jeho funkcie v zmysle životnej energie čchi a cesty, ktorými sa pohybuje v tele, označuje ako meridiány. TČM sa domnieva, že základnými príčinami ochorenia je blokáda meridiánov a nerovnováha čchi.

Osoba praktizujúca TČM musí najprv identifikovať meridiány zúčastňujúce sa na chorobnom procese a charakter nerovnováhy čchi na základe príznakov, potom vytvoriť a implementovať terapeutický plán, ktorý často obsahuje akupunktúru a čínsku bylinkovú medicínu.

Čchi

Čchi je základným konceptom čínskej medicíny. Ak sa používa v názvom orgánu alebo systému, znamená životnú energiu, ktorá podporuje všetky funkcie daného orgánu. Napríklad, srdcová čchi udržiava cirkuláciu krvi v celom tele, krvná čchi je výživa, ktorú obehový systém poskytuje telu. Čchi sa takisto používa na opis emócií, ako sú čchi hnevu alebo čchi radosti. K „príznakom“ nerovnováhy čchi patria deficit, stagnácia, vzdor a kolaps. Podľa TČM sú príznaky SM, ako sú poruchy zraku, závraty, svalové kŕče a migrujúca bolesť často dôsledkom deficitu krvi v pečeni. Predpokladá sa, že strata pamäte, nespavosť, bolesti v krížoch, inkontinencia a erektilná dysfunkcia sú spôsobené obličkovou čchi a deficitom esencie. Uvažuje sa, že svalová slabosť a atrofia, únava, nechutenstvo, nedostatok jasnej mysle a zraniteľnosť naznačujú deficit slezinnej čchi.

Charakter čchi je možné rozdeliť na Yin alebo Yang. K vlastnostiam Yin patrí chlad, pokoj a fyziologické procesy zúčastňujúce sa nutričnej podpory, zatiaľ čo k vlastnostiam Yang patria teplo, pohyb a fyziologické procesy zúčastňujúce sa funkcie. V normálnom zdravotnom stave sú Yin a Yang vo vzájomnej rovnováhe.

Osoba praktizujúca TČM bude interpretovať príznaky SM, ako je nepokoj a mimovôľové pohyby svalov a končatín, za príznaky Yang čchi, ktoré môžu byť dôsledkom nadmernej Yang čchi alebo nedostatku Yin čchi. Pre osobu praktizujúcu TČM je nevyhnutné odlíšiť tieto dva stavy, aby sa mohla našiť tá najsprávnejšia liečba.

V modernej medicíne môžeme vidieť paralely Yin a Yang ako excitačné a inhibičné neurotransmitery v neurologickom systéme a supresorové a stimulačné cytokíny v imunitnom systéme. Úprava rovnováhy je cieľom akupunktúry a čínskej medicíny.

Diagnostika a liečba

Každá osoba musí byť dôsledne vyšetrená vyškolenou a skúsenou osobou praktizujúcou TČM, ktorá aplikuje komplexné teoretické základy a techniky starobylej čínskej medicíny do diagnostického a terapeutického procesu. Podľa čínskej medicíny môžu mať osoby s rovnakým subtypom SM rôzny typ nerovnováhy čchi, a preto vyžadujú individualizovaný prístup.

Akupunktúra

Akupunktúra je nástroj na vytvorenie rovnováhy medzi Yin a Yang, otvára meridiánové kanály, ktoré sú zablokované, odstraňuje stagnáciu čchi, upravuje smer vzdorujúcej čchi a podporuje cirkuláciu čchi s cieľom vytvoriť účinnú liečbu.

Počas liečby akupunkturista zavádza sterilné, tenké ihly na jednorazové použitie cez povrch kože v mieste (často nazývanom akupunktúrny bod), ktoré je spojené s daným meridiánom. Niektorí ľudia môžu pociťovať pri zavedení ihly minimálny vnem, zatiaľ čo iní pociťujú krátku, ale ostrú, bolesť. Po zavedení ihly sa potrebuje akupunkturista dotknúť a manipulovať s čchi, čo spôsobí pocity ako je tupá bolesť, tlak, brnenie a necitlivosť, ktoré môžu vyžarovať pozdĺž meridiánu a niekedy pretrvávajú niekoľko hodín po liečbe. Vedľajšie účinky akupunktúry sú extrémne vzácne. K málo závažným nežiaducim účinkom patrí poranenie v mieste zavedenia akupunktúrnej ihly, únava, bolesť v mieste zavedenia uhly a krvácanie. Závažné komplikácie sú vzácne a často sú spôsobené nedbalými a nedostatočne školenými akupunkturistami. Použitím čistej techniky zavádzania ihiel, vyhýbanie sa cievam pri zavádzaní ihly a realizácia liečby s pacientom v relaxovanej pozícii môže dôjsť k zníženiu vedľajších účinkov.

Čínska bylinková medicína

Čínske bylinkové lieky sú základnou zložkou procesov hojenia v TČM. Na rozdiel od mnohých syntetickým liekov alebo vitamínov nemajú izolované zlúčeniny v týchto liekoch špecifické biochemické ciele. Keďže bylina môže obsahovať mnoho chemických látok, výber sa vykonáva na základe celkového energetického výdaja. Liečba sa vyberá na základe hodnotenia energie čchi osobou praktizujúcou TČM, rovnováhy yin a yang a ďalších zložiek diagnostického procesu počas návštevy.

Čínske byliny by mala používať skúsená osoba a nie bez rozdielu, keďže podľa TČM sa životný systém tela v čase mení. Dlhodobé používanie by malo byť zhodnotené v pravidelných intervaloch, aby sa zaistilo, že liečba pokračuje v podpore harmónie a rovnováhy. Vlastnosti bylinkových liekov sa menia podľa výrobcov a ľudia by mali vždy konzultovať používanie s osobami so skúsenosťami pri používaní týchto výrobkov.

Výskum a klinické štúdie

Recenzia dostupných štúdií o akupunktúre, ktorú si objednal National Institute of Health v roku 1997, dospela k záveru, že existuje „jasný dôkaz“, že akupunktúra má benefit pri úľave od bolesti a určitých príznakov a uviedla, že dôkaz bol rovnako dostatočne silný ako v prípade „mnohých akceptovaných liekov západnej medicíny“. Odborníci zistili, že akupunktúra bola „pozoruhodne bezpečná s menším množstvom vedľajších účinkov ako mnohé zavedené druhy liečby“. Je dôležité si pamätať, že to neboli štúdie u SM.

Existuje niekoľko štúdií špecificky o akupunktúre u SM. Preukázali sa mierne a krátkodobé priaznivé účinky. Jedna štúdia naznačila možné zlepšenie problémov s močením u SM a iné preukázali rozporuplné výsledky u spasticity. V rozsiahlom prieskume sa uvádza, že približne dve tretiny pacientov s SM mali prospech z akupunktúry v zlepšení bolesti, problémov s črevami a močovým mechúrom, spasticitou, slabosťou, koordináciou, mravenčením a poruchami spánku. Tieto osoby však udávali aj zvýšenie únavy, spasticity a závratov.

Exituje len obmedzený počet štúdií s dobým dizajnom o akupunktúre a liečbe bylinami u SM. V dôsledku nedostatočnej metodológie moderného výskumu a nekonzistentnej či neadekvátnej terapeutickej intervencie je nutné opatrne interpretovať závery z týchto štúdií.

Redakčná poznámka: Neboli realizované žiadne správne vedené štúdie, ktoré by hodnotili bezpečnosť a účinnosť čínskych bylín u SM. Niektoré čínske byliny obsahujú zlúčeniny so stimulačnou aktivitou na imunitný systém. A tak, teoreticky, by tieto byliny mohli zhoršiť SM alebo antagonizovať účinok liekov modifikujúcich priebeh ochorenia.

Jingduan Yang, riaditeľ Programu akupunktúry a orientálnej medicíny, Jefferson Myrna Brind Centrum integračnej medicíny, Univerzita Thomasa Jeffersona, Philadelphia, Pennsylvania, USA

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.