Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Strava a jej cesta v našom tele!

Je tu opäť nekonečná téma „STRAVOVANIE„. Možno práve teraz sedíte pohodlne usadený vo vašom obľúbenom kresle a trávite svoj obed. Myslíte si, ako sa správne stravujete, veď každý rozumný človek chce byť zdravý a cítiť sa fyzicky i psychicky dobre. Snažíte sa svojmu telu dodať všetko to ideálne, aby správne fungovalo. Možno vám to zdravé jedlo až tak nechutilo, ale presvedčili ste samy seba, že je to zdravé - teda dobré a chutné. Otvorili ste si nejaký časopis, že si idete urobiť pohodu pri nejakom zaujímavom čítaní. Ajhľa a zrazu čítate, že to čo ste mali na obed a vám až tak veľmi nechutilo, nie je to pravé orechové, čo by sme mali jesť. Ten kto sa zaujíma o zdravú výživu zažil nie raz prekvapenie pri čítaní takýchto protichodných informácií. A tak cesta k tomu, aby sme sa cítili fyzicky i psychicky v pohode, nie je jednoduchá. Niečo sme si doniesli do života v génoch, pôsobí na nás rodinné i vonkajšie prostredie. Smog, stres, nedostatok pohybu atď.. Či si už dáme zdravú alebo aj menej zdravú stravu všetko má svoju cestu v našom tele. Strava a náš tráviaci systém sa nedá oddeliť. Nevhodná strava zaťažuje náš tráviaci systém, ale aj nesprávne fungujúci tráviaci systém nám spôsobuje nepohodu a nedostávajú sa nám do tela tie živiny ktoré potrebujeme.

Mali by sme si uvedomiť, že celý tráviaci proces začína v ústach. Každý hlt by sme mali dôkladne požuť a presliniť. Niekto povedal, že každý hlt by sme mali v ústach poprehadzovať 30-krát. Myslím si, že počítaním by sme sa pripravili o vlastné potešenie z jedla. Veď to hádam cítime, či sme ten hlt poriadne požuli a obalili slinami. Takto pripravené jedlo nám výrazne pomôže žalúdku a získame z neho viac živín. Keď sa potrava cez pažerák dostane do žalúdka tam vyvolá vylúčenie kyseliny soľnej, ktorá rozloží bielkoviny. Potrava sa potom premieša s ostatnými šťavami. Po natrávení sa potrava posunie do tenkého čreva. Tenké črevo je mimoriadne dôležitý orgán a nie je len bránou potravy do tela, ale aj bránou ku zdraviu i chorobe! Tu sa miešajú žlč z pečene a enzýmy z pankreasu. Potrava sa premieňa na živiny a cez sliznicu sa dostáva do krvi. Nevhodná potrava nevyvoláva v tenkom čreve tráviace problémy ale poškodzuje sliznicu a to je cesta ku chorobám ako sú rôzne zápaly, autoimunitné ochorenia, alergie. Keď sa v tenkom čreve premnožia baktérie a plesne, dostanú sa do močových ciest i do pohlavných orgánov. Krv z čreva ide do pečene, kde sa musí detoxikovať, a pokiaľ tenké črevo nefunguje tak ako má, pečeň tým mimoriadne trpí.

Z tenkého čreva sa potrava posunie do hrubého čreva. Ak príde do hrubého čreva správne spracovaná trávenie sa dokončí a vstrebe sa voda a bez problémov sa vylúči z tela. Problém nastane ak to tak nie je. Prehliadame malé príznaky nesprávneho fungovania tráviaceho traktu, žiaľ ale aj tie závažnejšie. Pálenie záhy, nafukovanie, hnačka, zápcha ale i únava. Mnohí sa naučili s týmito príznakmi žiť, ale mali by sme im venovať zvýšenú pozornosť. Telo nám hlási, že nie je niečo v poriadku. Možno je to nepohoda nejakou stravovacou chybou, ktorá sa niekoľkodňovou diétou upraví. Ale ak problémy pretrvávajú mali by sme spozornieť a hľadať pôvodcu problému a nenechať sa manipulovať reklamou na prostriedky, ktoré odstránia nafukovanie, hnačku alebo zápchu. Potláčajú príznaky, ale neriešia podstatu. Ich dlhodobé užívanie nám môže viac uškodiť ako pomôcť. Hľadať podstatu problému je cesta nie raz dlhšia a náročnejšia a vyžaduje si sebadisciplínu, ale výsledok rozhodne stojí za tú námahu. Čas a snaha venovaná sebe sa nám vždy vráti !!!

Milí priatelia, želám vám čo najmenej starostí okolo svojho zdravotného stavu a ak sa aj niečo vyskytne, aby vaša cesta k vyriešeniu problému bola úspešná!

Pokoj a dobro vám želá Vojto z Revúcej.

Zdroj: internet