Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

6 tipov, ako redukovať zbytočný stres

Z času na čas každý z nás zažíva stres, ale ak trpíte chronickým ochorením ako je SM, stres vám nielenže pridáva na každodennej záťaži, ale často môže aj zhoršiť príznaky vášho ochorenia, či dokonca vyvolať atak. Stresu sa nedá úplne vyhnúť, existujú však spôsoby, ako ho zmierniť a nedovoliť mu, aby nás zbytočne vyčerpával. Pripravili sme pre vás 6 tipov, ktoré vám môžu pomôcť naučiť sa viac oddychovať.

Nerobte si starosti

Väčšina z nás podlieha rôznym starostiam, pričom niektorí sme možno na trápenie sa náchylnejší, ako ostatní. Často sa stresujeme kvôli veciam, ktoré nemôžeme ovplyvniť, alebo sa zožierame obavami, že niečo dopadne zle.

Skúste sa na rôzne situácie pozerať viac pozitívne. Namiesto predstavovania si vecí, čo by sa mohli pokaziť, myslite na tie, ktoré by mohli dopadnúť dobre. Pokiaľ situáciu nemáte pod kontrolou a nemôžete urobiť nič pre to, aby ste ju ovplyvnili, nemá zmysel sa nad ňou viac zamýšľať. Jednoducho počkajte, až sa problém prirodzene vyvinie.

Robte veci, ktoré odvedú vašu pozornosť od trápenia sa, hoci len na malú chvíľku. Skúste sa napríklad prejsť, prídete na iné myšlienky a telo sa vám tiež poďakuje.

Poznajte svoje možnosti a obmedzenia

Nemá zmysel stresovať sa kvôli veciam, ktoré nemôžete/neviete urobiť, alebo je pre vás nesmierne náročné ich urobiť. Sústreďte svoju pozornosť radšej na tie, ktoré robiť môžete, viete a robíte ich dobre. Napr. ak vás nebaví joga, nemusíte na ňu chodiť len preto, že pre SM-károv je prospešná, nájdite si radšej iný druh cvičenia, ktorý vám pôjde lepšie, pretože ho budete robiť s chuťou.

Buďte hrdí na to, čo ste dokázali a zvládli doteraz a pochváľte sami seba za každú novú vec, ktorú skúšate. Aj v prípade, že nedosiahnete cieľ, ktorí ste si zaumienili. Každá snaha si zaslúži ocenenie.

Odpustite si

Všetci sme v minulosti urobili niečo, čo ľutujeme a najradšej by sme to vzali späť. Bohužiaľ sa to ale nedá a trápiť sa nad minulými činmi v prítomnosti či budúcnosti nie je pre nikoho prospešné. Naučte sa odpúšťať si a pohnúť sa ďalej. Berte tieto situácie ako poučenia do budúcna. Veď predsa viete, že tú istú chybu už viackrát neurobíte a nemá zmysel si ju neprestajne vyčítať.

Je v poriadku povedať nie

Vaša rodina a praví priatelia pochopia, ak sa cítite príliš zle alebo ste príliš unavení na stretnutie. Nebude im vadiť, ak vycúvate z naplánovaných udalostí, resp. sa na vás nebudú hnevať ani vám to mať za zlé. Ak sa momentálne na niečo necítite, je úplne v poriadku povedať nie. Nedovoľte ostatným, aby na vás vyvíjali nátlak alebo vás zbytočne zaťažovali.

Cvičte

Denné cvičenie je skvelé nielen pre telo, ale aj pre dušu. Nič vás nezbaví stresu lepšie, ako príval endorfínov vyvolaný pohybom. Nájdite si druh pohybu, ktorý vás baví a ktorý fyzicky zvládate. Stanovte si radšej malé ciele, pomôžu vám postupne posilniť telo a dodajú vám častejšie pocit uznania, keď ich dosiahnete.

Zamestnajte svoju myseľ

Máme tendenciu umárať sa starosťami viac vtedy, ak nemáme nič iné, na čo by sme sa mohli sústrediť. Nájdite si záľuby, ktoré vám pomôžu vyplniť voľný čas. Odvedú vašu pozornosť od vecí, ktoré vás trápia, dajú vám nový uhol pohľadu, uvoľníte sa, spoznáte nových ľudí. Strávite tak čas kvalitným spôsobom a robením niečoho, z čoho máte radosť.