Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prvé celoslovenské stretnutie ľudí so sclerosis multiplex, ich rodín, priateľov a sympatizantov pod

12. mája 2018 v Bešeňovej zorganizoval Slovenský zväz SM v rámci Svetového dňa ľudí so sclerosis multiplex v spolupráci s agentúrou A-medi management, s.r.o.. Garantom akcie boli prof. MUDr. Peter Turčáni, PhD. hlavný odborník pri MZ SR pre neurológiu a doc. MUDrJarmila SzilasiováPhD. predsedníčka Sekcie SM pri Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Podujatie sa začalo o 12. hodine v Kongresovej sále 1 hotela Bešeňová Registráciou, ktorú ako vždy, zabezpečovali členky VR SZSM.

Prítomných srdečne privítala prezidentka SZSM Jarmila Fajnorová, ktorá okrem iného povedala „Toto stretnutie sme koncepčne organizovali v presvedčení, že len spolu môžeme viac. Viac urobiť sami pre seba, v prospech všetkých, ktorí trpia týmto onemocnením.“. Ďalej všetkých pozdravila Ing. Helena Šurinová, riaditeľka A-medi management, s.r.o. a zástupcovia UNIE ROSKA CZ, ROSKA Ostrava a PTSR z Poľska.

Nasledoval blok odborných prednášok, nových a zaujímavých informácií od lekárov-špecialistov, odborníkov a ľudí z praxe. Hovorilo sa o nových druhoch liekov pri liečbe SM a liekovej politike na Slovensku. O tom ako pri SM zvládať psychicky náročné situácie v rodine, komu a ako hovoriť o svojej chorobe, ako si udržať dobré vzťahy s okolím. O srdcovom zlyhávaní, o význame SM-Centier nielen pre pacienta, o vzťahu JA-TY-MY a SZSM, o právach a povinnostiach pacienta.

Kto mal záujem a chuť, po prednáškach si mohol ešte zacvičiť s fyzioterapeutom Michalom alebo meditovať pri joge s Marcelou.

Paralelne s prednáškami sa vonku, na balónmi ohraničenom a vyzdobenom priestore, doslova šantilo. Moderátorom akcie, hlavne pri vonkajších aktivitách, bol Tomáš Dutka. Snažil sa vytvoriť hravú a súťaživú atmosféru, pretože sa strieľalo s lukom na slnečnicu, hral sa futbal, pripravená bola virtuálna realita – rôzne hry, tvorivé dielne, maxi-prakom sa vystreľovali plyšáky, deti šantili na nafukovacom „ihrisku“. Ani o adrenalín nebola núdza – bola možnosť gúľať sa vo veľkých body zorbitových guliach alebo si zajazdiť na malých či veľkých motorových štvorkolkách.

SZSM účastníkom, ktorí prišli z väčšej diaľky ako 30 km od Bešeňovej, zabezpečil ubytovanie s raňajkami a možnosťou ešte aj v nedeľu si užiť vodný svet v Bešeňovej.

S potešením môžeme konštatovať, že hlavný cieľ tohto Prvého celoslovenského stretnutia ľudí so sclerosis multiplex, ich rodín, priateľov a sympatizantov pod názvom “Spolu môžeme viac...” v Bešeňovej: „Aby ľudia so sklerózou multiplex vyšli z domu, prišli medzi svojich. Lebo my ꞌesemkáriꞌ sa vieme najlepšie podporiť, pochopiť, dať si najviac energie do ďalšieho života.“ bol naplnený. Stretnutia sa zúčastnilo takmer 200 ľudí a približne 40 percent z nich prišlo na akciu SZSM po prvý raz. Dokonca prišli aj takí, čo nemajú diagnózu SM definitívne potvrdenú, chceli však z dôveryhodných zdrojov vedieť, čo obnáša táto zákerná choroba, aká je jej liečba, ako sa s ňou učiť žiť...

A ešte pre Vašu informáciu - zaujímavé momenty z tejto akcie zaznamenávali aj kamery RTVS a výsledný dokument ste mohli vidieť na STV2 v sobotu 09.06.2018 v relácii CESTA. Ak ste to náhodou nestihli, môžete si ju dodatočne pozrieť v archíve STV2 alebo aj na facebooku SZSM - doporučujem.

Beáta Kuracinová, manažér pre styk s verejnosťou