Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Edukačný seminár v Ružomberku

Väčšina z Vás už určite vie, že v októbri sa konal v Ružomberku Edukačný seminár pod názvom "Liečiť, cvičiť, stravovať sa pri SM (esemke)".

Na takomto seminári som bola prvýkrát a moje dojmy sú veľmi dobré. Hoci sme sa nedohodli, z nášho Klubu SM KNM sme sa stretli ja, Anka Poláková, Lenka Chlebeková a Janko Putera. Mám za sebou už veľa prednášok, ale tieto boli akési iné - živšie. Diskutovalo sa s účastníkmi - pacientmi, radilo sa vo všetkom v čom sa dalo. Otázok a odpovedí bolo neúrekom. Mne veľmi dobre padla prednáška - "Vplyv potravín a nápojov na účinok znášanlivosti liekov" - prednášal PharmDr. Josef Suchopár, ktorý si našiel čas na každého osobne, kto mal záujem o radu. Perfektné!!! Vďaka, budem riešiť svoj problém podľa rady, uvidím čo bude ďalej!?

Od ostatných prednášajúcich lekárov som sa tiež niečo dozvedela. MUDr. Branislav Brežný mal tiež zaujímavú prednášku ochutenú humorom, odľahčené počúvanie - super. Všetci sa snažili svoju tému vysvetliť čo najlepšie. Dokonca tam boli aj sestričky z centier SM, ktoré sa tiež zapojili do diskusie.

A čo mi urobilo najviac radosť? Cvičenie s Mgr. Michalom Šedekom, ktoré malo názov "Cvičenie náš priateľ". Prišla som najskôr len ja s mojim doprovodom - Jankou Časnochovou, cvičili sme chvíľu samé, venoval sa nám naplno. Potom prišli aj ostatní. Vysvetlil, aké je dôležité cvičiť aj vtedy, keď sa nám zdá, že ničím nepohneme. Pomaličky, po troche, ale snažiť sa je dôležité. Nevzdávať sa! Nájsť si vždy trochu času. Poradil mi ako mám cvičiť na môj problém s nohou. Sama sebe som sľúbila, že každý deň sa aspoň trochu v cvičení polepším, tak ma Mgr. Šedek nabudil... :D Cvičila sa aj joga a cvičenie ako zvládnuť stres.

Nebudem viac písať, len tak v krátkosti, čo ma najviac zaujalo. Boli to dva dni v krásnom prostredí, ktoré mi padli na úžitok a rýchlo prešli, ako keď fúkne vietor do lístia v jeseni. :D

Stretla som sa tam s priateľmi, ktorých mám rada, hlavne Lošonciovcov, moja srdcová záležitosť- chichi... :D

Ďakujem Jarke Fajnorovej a všetkým organizátorom za tento seminár.

Anka Špiláková, Skalité, Klub SM KNM