Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odporúčania Medzinárodnej federácie sclerosis multiplex pre pacientov s SM ohľadom očkovania na COVID-19

Dátum: 20.07.2021
Autor: Slovenský zväz sclerosis multiplex
Odporúčania Medzinárodnej federácie sclerosis multiplex pre pacientov s SM ohľadom očkovania na COVID-19

  

COVID-19 mRNA vakcíny (Pfizer-BioNTech a Moderna) a SM

Naše pokyny sa v súčasnosti týkajú iba vakcín mRNA (Pfizer-BioNTech a Moderna), pretože tieto vakcíny prešli hodnotením našich klinických a vedeckých odborníkov. Vieme, že ďalšie vakcíny COVID-19 sa používajú v rôznych krajinách, a naším cieľom je čo najskôr aktualizovať naše rady týkajúce sa pokrytia týchto vakcín.

Vakcíny mRNA fungujú tak, že využívajú časť genetického kódu koronavírusu na vyvolanie reakcie ľudského imunitného systému, čo následne vygeneruje ľudskú reakciu na produkciu protilátok a buniek T-buniek (špeciálna populácia bielych krviniek) na boj s vírusom. Všetky údaje týkajúce sa týchto mRNA vakcín na COVID-19 pochádzajú z klinických štúdií, ktoré boli starostlivo a dôkladne skontrolované a potom schválené regulačnými orgánmi.

Nevieme, koľko ľudí v klinických štúdiách s mRNA vakcínami malo SM, takže údaje o bezpečnosti a účinnosti vakcín mRNA COVID-19 špeciálne pre ľudí s SM ešte nie sú k dispozícii. Naše usmernenie preto vychádza z údajov od bežnej populácie v klinických štúdiách s vakcínami a vychádza z predchádzajúcich skúseností s očkovaním osôb s SM. S pribúdajúcimi údajmi budeme naše pokyny aktualizovať.

Ľudia so SM by sa mali dať zaočkovať vakcínou na COVID-19

Veda nám ukázala, že vakcíny mRNA na COVID-19 (Pfizer-BioNTech a Moderna) sú bezpečné a účinné. Rovnako ako iné lekárske rozhodnutia, aj rozhodnutie o vakcíne sa dá urobiť najlepšie v spolupráci s lekárom. Vakcínu mRNA (Pfizer-BioNTech alebo Moderna) by ste mali dostať hneď, ako vám bude k dispozícii. Riziká ochorenia COVID-19 prevažujú nad potenciálnymi rizikami vyplývajúcimi z vakcíny. Členovia tej istej domácnosti a blízke kontakty by okrem toho mali dostať vakcínu mRNA (Pfizer-BioNTech alebo Moderna), ak sú k dispozícii na zníženie dopadu vírusu.

Vakcíny Pfizer-BioNTech a Moderna COVID-19 vyžadujú dve dávky. Aby bola liečba úplne účinná, musíte dostať obe dávky. Mali by ste dodržiavať miestne, regionálne a národné pokyny týkajúce sa načasovania podania druhej dávky. Ak ste dostali COVID-19 a zotavili ste sa, mali by ste dostať aj vakcínu, pretože sa nezdá, že by predchádzajúca infekcia chránila pred budúcou infekciou COVID-19 donekonečna. Pamätajte, že po úplnom očkovaní (obidve dávky) môže dosiahnutie maximálnej imunity trvať až tri týždne.

Nevieme, ako dlho je očkovaná osoba chránená pred COVID-19, aj keď údaje z klinických štúdií naznačujú, že ochrana je veľmi vysoká (tj. Očkované osoby majú veľmi nízke, menej ako 5% riziko, že budú mať príznaky COVID-19, ak budú vystavené vírusu) najmenej niekoľko mesiacov. V budúcich rokoch môžu byť potrebné opakované dávky vakcín COVID-19.

Ľudia s progresívnou SM, tí starší, tí, ktorí majú vyššiu úroveň telesného postihnutia (napr. majú problémy s chôdzou), ľudia s určitými zdravotnými problémami (napr. cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita, srdcové a pľúcne choroby) a ľudia čiernej pleti s SM a možno aj obyvatelia Južnej Ázie s SM, patria medzi skupiny s najvyšším rizikom hospitalizácie kvôli COVID-19.

mRNA vakcíny (Pfizer-BioNTech a Moderna) sú pre ľudí so SM bezpečné

mRNA vakcíny (Pfizer-BioNTech a Moderna) neobsahujú živý vírus a nespôsobia ochorenie COVID-19. Je nepravdepodobné, že by mRNA vakcíny (Pfizer-BioNTech a Moderna) spustili relaps/atak SM alebo zhoršili vaše chronické príznaky SM. Riziko, že dostanete COVID-19, výrazne prevažuje nad rizikom výskytu relapsu SM z očkovacej látky.

Vakcíny mRNA (Pfizer-BioNTech a Moderna) môžu spôsobovať vedľajšie účinky, vrátane horúčky alebo únavy. Horúčka môže dočasne zhoršiť vaše príznaky SM, ale po odznení horúčky by sa mali vrátiť na predchádzajúcu úroveň. Aj keď sa u vás prejavia vedľajšie účinky už od prvej dávky, je dôležité zaobstarať si druhú dávku vakcíny, aby bola úplne účinná.

mRNA vakcíny (Pfizer-BioNTech a Moderna) sú bezpečné pre ľudí, ktorí užívajú SM liečbu

Vo vašej SM liečbe môžete pokračovať, pokiaľ vám lekár alebo iný člen zdravotníckeho personálu neodporučí, aby ste ju zastavili alebo oddialili. Náhle zastavenie niektorých SM liečív môže spôsobiť vážne zhoršenie ochorenia. Na základe údajov z predchádzajúcich štúdií s inými vakcínami a SM liečivami je získanie mRNA vakcín (Pfizer-BioNTech alebo Moderna) počas liečby akýchkoľvek SM liečiv bezpečné. Niektoré DMT môžu znížiť účinnosť vakcíny, ale stále poskytuje určitú ochranu. Pri užívaní niektorých SM liečiv možno budete musieť zladiť načasovanie vašej vakcíny s načasovaním vašej dávky SM liečiva. To konzultujte s vašim lekárom a spolupracujte na určení najlepšieho harmonogramu pre vás.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.