Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zhrnutie odpovedí na najčastejšie otázky z multiodborového semináru o očkovaní proti COVID-19 u populácie pacientov so sclerosis multiplex

Dátum: 01.03.2021
Autor: EWORKS.sk
Zhrnutie odpovedí na najčastejšie otázky z multiodborového semináru o očkovaní proti COVID-19 u populácie pacientov so sclerosis multiplex

Vakcíny preukázali svoju účinnosť aj bezpečnosť v bežnej populácii a nie je dôvod očakávať, že nežiadúce účinky po vakcinácii u pacientov s SM budú iné ako u bežnej populácie.

Je možné očkovať pacientov so sclerosis multiplex?

Vakcíny preukázali svoju účinnosť aj bezpečnosť v bežnej populácii a nie je dôvod očakávať, že nežiadúce účinky po vakcinácii u pacientov s SM budú iné ako u bežnej populácie. Očkujú sa iba pacienti v stabilnom štádiu ochorenia, v prípade prebiehajúceho relapsu sa odporúča počkať 4-6 týždňov.

Môže očkovanie vyvolať relaps ochorenia?

Doterajšie údaje o očkovaní neživými vakcínami (chrípka, tetanus, pneumokoky, atď) nepreukázali vzťah medzi vakcináciou a vznikom SM, rovnako ako nebol dokázaný vzťah medzi očkovaním s vznikom nového relapsu choroby.

Ktoré vakcíny sú pre pacientov pre SM najbezpečnejšie. Budú mať pacienti na výber ktorou konkrétnou vakcínou zo skupiny neživých vakcín sa budú môcť dať zaočkovať (Pfizer/BioNtech, Moderna, Astra Zeneca, Sputnik V, atď...)

Očkovanie neživými vakcínami je pre pacientov s SM bezpečné. Všetky vakcíny, ktoré sú schválené Európskou liekovou agentúrou na používanie v krajinách Európskej únie a teda aj na Slovensku sú neživé. Pacienti majú byť zaočkovaní akoukoľvek schválenou neživou vakcínou proti COVID-19, ktorá bude v danom čase dostupná. Ani jedna z dostupných vakcín nemôže spustiť infekciu.

Je pred očkovaním potrebná premedikácia antipyretikami alebo antihistaminikami?

V prípade, ak by sa po vakcinácii zvýšila telesná teplota nad 38st je indikované užitie antipyretika v plnej terapeutickej dávke. Preventívne podávanie antipyretík či anitihistaminík sa pred očkovaním vo všeobecnosti neodporúča.

Je potrebné pred očkovaním negatívny antigénový alebo PCR test na SARS-CoV2?

Nie, testovanie pre podaním vakcíny nie je potrebné.

Je možné sa dať zaočkovať aj po prekonaní COVID-19?

Áno, očkovanie je dostupné pre všetkých bez ohľadu na to či prekonali COVID-19 alebo nie. Očkovať sa odporúča s odstupom 3 mesiacov po prekonaní COVIDu. Plná imunita by mala byť dosiahnutá 14 dní po druhej dávke očkovacej látky, ale už aj po prvej dávke vakcíny by mala existovať čiastočná ochrana. V súčasnosti sa uvažuje očkovať osoby po prekonaní COVIDu len jednou dávkou.

Pri zmeškaní termínu na druhú dávku, je potrebné opakovať očkovanie opäť dvomi dávkami?

Nie. Interval sa môže predĺžiť, každá dávka sa počíta a nezačína sa očkovať dvomi dávkami odznovu. Interval sa nesmie skrátiť!

Je potrebné pred očkovaním vyhodnotiť špecifické laboratórne parametre napr. počet lymfocytov?

Pred aplikáciou neživých vakcín nie je potrebné realizovať podrobné vyšetrenie krvného obrazu vrátane hladín lymfocytov či ich subpopulácii.

Je potrebné u pacientov na imunosupresívnej liečbe vyhodnotiť postvakcinačnú odpoveď napr. titer protilátok proti SARS-Cov2?

Nie.
Je známe, že niektoré typy liečby SM môžu znížiť stupeň postvakcinačnej ochrany, to však nie je dôvodom na jej laboratórne overovanie. Metódy dostupné v našich laboratóriach dokážu zachytiť prítomnosť protilátok najmä proti N-proteínu (nukleokapsida). V prípade dostupných očkovacích látok sa tvoria protilátky proti spike proteínu SARS-CoV2, ktoré väčšina bežne dostupných testov nezachytí. Podobne aj parametre postvakcinačnej bunkovej imunity, ktorá takisto zohráva významnú úlohu v postvakcinačnej ochrane sa bežne nevyhodnocujú.
Laboratórne imunologické parametre indikované za účelom zhodnotenia efektu vakcíny nemajú z praktického hľadiska žiadny význam a preto sa bežne neodporúčajú. Pre viac informácií odporúčame obrátiť sa na www.ssaki.eu.

prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., MPH
prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti 

prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, Dott.Ric.,
prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie

MUDr. Marianna Vitková, PhD a výbor Sekcie sclerosis multiplex pri SNeS

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.