Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sclerosis multiplex a bolesť

Dátum: 11.03.2013
Autor: Slovenský zväz sclerosis multiplex
Sclerosis multiplex a bolesť

Bolesť sa v minulosti nepovažovala za bežný príznak sclerosis multiplex (SM). Štúdie o výskyte bolesti u SM potvrdili, že 29-90% pacientov pociťuje bolesti.

Bolesť sa v minulosti nepovažovala za bežný príznak sclerosis multiplex (SM). Štúdie o výskyte bolesti u SM potvrdili, že 29-90% pacientov pociťuje bolesti.

Intenzita bolesti je vyššia u žien ako u mužov. V jednej práci až 1/3 pacientov považuje bolesť za najhorší príznak SM. V ďalšej práci autora zistili, že 26% pacientov s SM trpiacich bolesťou dostalo liečbu, pričom u 70% z nich bola liečba nedostatočná.

Bolesť alebo nepríjemné bolestivé pocity môžu byť buď priamym prejavom chorobného procesu (SM) alebo vyplývajú z následkov ochorenia SM.

Bolesti u SM bývajú akútne, náhle alebo chronické, pretrvávajúce.

Za akútne bolesti vyplývajúce z poškodenia nervového systému ochorením SM považujeme napr. neuralgium trigemitu, záchvaty bolestivých kŕčov na dolných končatinách, či nepríjemný pocit elektrizovania vznikajúci po predklone hlavy.

Akútne bolesti súvisiace s následkami SM sú napr. náhla bolesť chrbta, bolesť spojená so zápalom močových ciest a pod.

Chronická bolesť vyplývajúca zo samotného procesu ochoreniea zahŕňa chronické, nepríjemné bolestivé pocity, najčastejšie dolných končatín (pocity zvierania, tuhnutie, pichania rezania, pálenia), ale i pocit obručovitého zvierania hrudníka (akoby mal človek opasok) a bolesti spojené s optickou neuritídou.

Chronické bolesti sú spôsobené tiež preležaninami, chronickým zápalom močových ciest, bolesťami chrbta a kĺbov.

Bolesť chrbta i tzv. „ischias“ sú časté a súvisia so zlým držaním tela u pacientov s ochrnutými končatinami, s poruchou koordinácie pohybov, so stuhlosťou ale i s osteoporózou následkom imobilizácie a koordinácie.

Chronická bolesť je zdrojom trápenia a znižuje kvalitu života.

Za posledné desaťročia sa v oblasti medicíny dosiahli mnohé pokroky.

Na nešťastie, ešte mnohé chronické bolesti nedokážeme „vyliečiť“. Poznáme však množstvo liečebných postupov, ktorými dokážeme zmierniť a v niektorých prípadoch dosiahnuť aj úplnú úľavu bolesti.

V súčasnosti pacienti so SM na Slovensku dostali dotazníky zamerané na bolesť. Cieľom je zaznamenať najčastejšie bolesti, miesta a intenzitu ich výskytu.

Údaje budú štatisticky spracované na vyhodnotenie a zverejnené.

Verím, že takouto formou, kde získame skutočnú informáciu o bolesti u pacientov so SM na Slovensku, upozorníme na tento významný problém a tým podnietime lekárov k zvýšenej pozornosti tejto problematike.

Všetci môžeme byť ospravedlnení za to, že nemôžeme pacienta vyliečiť, ale nie za to, že sme sa nepokúsili zmierniť utrpenie a bolesť.

MUDr: Soňa Feketeová

I. Neurologická klinika FNsP, Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.