Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čierna rasca zlato faraónov

Je známy ako černucha, zlato faraónov, či egyptská čierna rasca. Používa sa už viac ako 2 000 rokov. Čierna rasca má obzvlášť dlhú históriu použitia v Egypte. Dokonca archeológovia pri skúmaní hrobu egyptského kráľa Tutanchamóna našli fľaštičku oleja z čiernej rasce, pretože podľa starých Egypťanov ju bolo potrebné mať pri sebe aj pri posmrtnom živote.

Lekári používali olej z čiernej rasce na upokojenie pokazených žalúdkov faraónov po ich extravagantných hostinách. Okrem toho používali olej z čiernej rasce aj na bolesti hlavy, zubov, prechladnutie a infekcie. Kráľovná Nefertiti, známa svojou ohromujúcou krásou, používala čierny olej na posilnenie nechtov a lesk vlasov.

Čierna rasca posilňuje obranyschopnosť organizmu tým, že aktivuje syntézu bielych krviniek a má priame antimikrobiálne a dezinfekčné účinky. Má navyše regulačný a posilňujúci účinok na imunitný systém vďaka množstvu nenasýtených mast-ných kyselín. V Ázii sa čierna rasca tiež často používa v boji proti črevným parazitom. Semienka čiernej rasce majú močopudné účinky a tak prispievajú k detoxikácii nášho tela. Pôsobenie účinných látok na hladké svalstvo nám môže pomôcť pri bolestiach v bruchu, pri kŕčoch v žalúdku, pri črevných problémoch.

Moderná doba a neustále objavovanie nových liečebných metód spôsobili to, že sa rasca dostala do úzadia. Postupne sú však i choroboplodné bunky rezistentné voči chemickým liekom. A práve vďaka tomu sa súčasní vedci a lekári začínajú opäť obracať na prírodné zdroje a siahajú po černuche. Tieto skromné, no neskutočne silné semienka zneškodňujú baktérie odolné voči antibiotikám. Olej z čiernej rasce pomáha upokojiť nervový systém, a tiež stimuluje energiu a pomáha pri zotavení z únavy a vyčerpaniaStovky štúdií bolo vykonaných na čiernej rasci, ktoré preukázali, že tieto semená pomáhajú v boji proti chorobám zvýšenej produkcie kostnej drene, ako prírodný interferonóm, a buniek imunitného systému. Niekoľko štúdií ukázalo, že extrakt z čiernej rasce môže pomôcť jednotlivcom s autoimunitnými poruchami, čo by mohlo pomôcť pri boji
s rakovinou. Jedna nedávna štúdia na oleji z čiernej rasce preukázala, že je účinný proti karcinómu pankreasujednému z najnebezpečnejších a najťažších druhov rakoviny.

Semená čiernej rasce obsahujú viac než 100 účinných látok. Hlavnými účinnými látkami sú: thymoquinone, beta sitosterol, kyselina myristová, kyselina palmitová, palmitolejová kyselina, kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová, linolénová kyselina, kyselina arachidonová, proteín, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, kyselina listová, vápnik, železo, meď, zinok, a fosfor. Okrem toho má čierna rasca významné účinky na zdravie a je jednou z najviac cenených liečivých rastlín v histórii ľudstva.

  • Olej z čiernej rasce sa užíva: 1 čajová lyžička rozriedená vo vode alebo džúse, 1 až 2-krát denne, vždy na prázdny žalúdok, aspoň 30 minút až 1 hodinu pred jedlom.
  • Semienka čiernej rasce sa užívajú: 1 až 2 čajové lyžičky, 1 až 2-krát denne. Semienka by sa mali pred použitím zahriať – napríklad v bežnom hrnci, za stáleho miešania, až kým mierne nepuknú. Následne by sa mali nechať vychladnúť a potom pomlieť v mlynčeku na mak alebo kávu.

Upozornenie: Čiernu rascu by nemali užívať tehotné ženy.

Pripravila Maja

Zdroj: internet